Bugarska šefica diplomatije kaže da nije postignut dogovor o novoj vladi

Nakon parlamentarnih izbora prošle godine dva politička tabora koja su izbila na vrh, GERB i PP, sklopila su dogovor o podjeli vlasti, prema kojem je dužnost premijera rotirajuća.

Gabriel je prošli ponedjeljak pristala formirati novu vladu nakon ostavke premijera Nikolaja Denkova (REUTERS/Stoyan Nenov)

Bugarska ministrica vanjskih poslova Marija Gabriel, iz stranke desnog centra GERB, u nedjelju je rekla da nije došlo do sporazuma o formiranju nove vlade sa strankom centra Nastavljamo promjene (PP).

Nakon parlamentarnih izbora prošle godine dva politička tabora koja su izbila na vrh, GERB i PP, sklopila su dogovor o podjeli vlasti, prema kojem je dužnost premijera rotirajuća, prenosi Hina.

Gabriel je prošli ponedjeljak pristala formirati novu vladu nakon ostavke premijera Nikolaja Denkova, iz PP-a, 5.marta kako bi narednih devet mjeseci vladu, sukladno dogovoru, vodio GERB.

“Razgovarali smo tri dana (…) i kažemo ‘ne’ stalno novim uvjetima”, rekla je Gabriel.

Pregovori su propali zbog zahtjeva PP-a za mjesto ministra unutrašnjih poslova, otkrila je novinarima Gabriel, dodajući da će u ponedjeljak parlamentu predati pismo u kojem stoji da povlači svoju kandidaturu za premijerku.

Prijevremeni izbori

“GERB neće drugi put sudjelovati u pregovorima”, poručila je.

Ako drugi kandidat za premijera iz dvije najveće stranke, također, ne uspije sastaviti vladu, predsjednik Rumen Radev će morati imenovati trećeg kandidata iz ostalih stranaka. Taj bi neuspjeh otvorio put prijevremenim izborima.

U aprilu prošle godine GERB je osvojio 69 od 240 mjesta u parlamentu, a blok predvođen PP-om 64.

Prema bugarskom ustavu, parlament se ne treba raspustiti prije prijevremenih izbora.

Izvor: Agencije