Analitičari: Washington je uvjeren da eliminacija Hamasa nije moguća

Prema izraelskom Kanalu 13, američki državni sekretar Anthony Blinken rekao je pred Izraelskim ratnim kabinetom da će Hamas ostati čak i ako napadnu Rafah.

Politički analitičari su u Al Jazeerinoj emisiji kazali kako Washington smatra da poraz Hamasa nije moguć (Al Jazeera)

Politički analitičari koji su govorili u emisiji „Gaza… šta dalje?“ smatraju da je američka administracija postala uvjerena u to da Izrael neće uspjeti eliminirati palestinski otpor vojnim pristupom koji je usvojio te da nastavak rata šteti interesima Sjedinjenih Američkih Država i interesima njihovog saveznika.

U tom kontekstu, palestinski politički analitičar Ahmed al-Hila kaže da su Sjedinjene Američke Države uvjerene da je eliminacija Hamasa nerealan cilj, na što ukazuje izvještaj američke obavještajne službe, čiji je dio predstavljen Kongresu koji je, također, jasno stavio do znanja da, ako Izrael bude insistirao na upotrebi vojne sile za tzv. eliminaciju Hamasa, to će potrajati godinama i skupo će koštati.

Uvjeravanja Washingtona

Američka administracija upozorava izraelsku okupaciju – dodaje glasnogovornik – da će nastavak upotrebe vojne sile, ubijanja Palestinaca i činjenje genocida nad njima dovesti do gubitka povjerenja u Izrael i Sjedinjene Američke Države kao i degradacije njihovog imidža u njihovom narodu i međunarodnoj zajednici. Stoga, Washington pokušava uvjeriti Izraelce da promijene svoje ponašanje i odustanu od ideje eliminacije Hamasa i palestinskog otpora unutar Pojasa Gaze.

Akademik i stručnjak za izraelska pitanja Muhannad Mustafa potvrđuje da je Washington postao uvjeren u to da Izrael ne može postići svoj cilj eliminacije Hamasa vojnim pristupom koji je usvojio, ističući da postoji postepeno pogoršavanje političkih odnosa između SAD-a i Izraela, što je evidentno u uvođenju sankcija naseljenicima i raspisivanju izbora u Izraelu.

Prema izraelskom Kanalu 13, američki državni sekretar Anthony Blinken rekao je pred Izraelskim ratnim kabinetom da će Hamas ostati čak i ako napadnu Rafah, što se činilo kao zaključak za svaki argument u vezi s operacijom Rafah.

Sjedinjene Američke Države su se uvjerile da izraelski rat u Pojasu Gaze šteti njihovim interesima i interesima njihovog saveznika Tel Aviva u pogledu regionalnih i međunarodnih posljedica.

Za razliku od američkog pristupa koji odbacuje invaziju na Rafah na jugu Pojasa Gaze, izraelski premijer Benjamin Netanyahu insistira na tome da nastavi sa svojim planom za invaziju na Rafah, jer za njega ta operacija predstavlja pitanje života ili smrti, kaže Muhannad Mustafa.

Rat protiv civila

Bivši zvaničnik američkog State Departmenta William Lawrence priznaje da je američka administracija partner i saučesnik u onome što se dešava u Gazi, da je počela shvaćati da je ona pridonijela onome što se dešava te da Netanyahu radi protiv interesa Izraela, što su izjavili neki američki zvaničnici, među kojima i američki senator i lider demokrata u Senatu Chuck Schumer, koji je rekao da je Netanyahu prepreka miru.

Također je rekao da je „američka administracija zaključila da Izrael vodi rat protiv palestinskih civila, a ne protiv Hamasa“.

O američkoj pomoći Izraelu Lawrence je rekao da njena obustava neće biti ni lahka ni brza prije okončavanja rata te je pojasnio da će Američki kongres zaprijetiti obustavom oružja Tel Avivu i izvršiti pritisak na Bijelu kuću o tom pitanju.

S druge strane, palestinski politički analitičar Al-Hila kaže da se pregovori odvijaju sa zastojima zbog nepromijenjenih stavova okupacije, koja se priprema za napad na Rafah, te da se u Pojasu Gaze provode neke vojne mjere i promjene kada je riječ o plovnom putu i alternativnoj vlasti u Pojasu.

Al-Haila je izrazio uvjerenje da Amerikanci i Izraelci pokušavaju napraviti politiku svršenog čina, koja će dovesti do upravljanja Pojasom Gaze drugačije nego sada i nije isključio mogućnost američkog pritiska na Izrael da predstavi politički pristup shodno ovome.

Podsjećanja radi, indirektni pregovori između Hamasa i Izraela nastavljaju se u glavnom gradu Katara, Dohi, dok traju borbe širom Pojasa Gaze i kontinuirani pritisak na izraelskog premijera da završi sporazum o razmjeni.

Izvor: Al Jazeera