Usred političke turbulencije: Senegal glasa na odgođenim predsjedničkim izborima

Moguć je kraj režima koji je provodio politike naklonjene ulagačima u zemlji koja bi uskoro trebala postati proizvođač nafte i plina, no vlast nije uspjela ublažiti ekonomske neprilike.

Devetnaest kandidata će pokušati zamijeniti predsjednika Mackya Salla [Luc Gnago/Reuters]

Senegalci u nedjelju idu na birališta kako bi izabrali petog predsjednika na odgođenim izborima usred turbulentne političke situacije, koja je dovela do protuvladinih demonstracija i pojačala podršku za opoziciju, javlja Hina.

Moguć je kraj režima koji je provodio politike naklonjene ulagačima u zemlji koja bi uskoro trebala postati proizvođač nafte i plina, no vlast nije uspjela ublažiti ekonomske neprilike te je prouzročila nemire u jednoj od najstabilnijih demokracija u zapadnoj Africi, regiji sklonoj državnim udarima.

Devetnaest kandidata će pokušati zamijeniti predsjednika Mackya Salla, koji odlazi s funkcije nakon što mu je drugi mandat obilježen nasilnim nemirima zbog progona opozicionog vođe Ousmanea Sonka i zbog zabrinutosti da je Sall htio produžiti svoj mandat onkraj ustavnih granica.

Trenutni predsjednik po prvi put u historiji Senegala nije na glasačkom listiću.

Njegova vladajuća koalicija je za svog kandidata odabrala 62-godišnjaka, bivšeg premijera Amadoua Baa.

Privermeni rezultati 26. marta

“Vjerujem da sam ja taj kandidat koji nudi političku stabilnost, mir, i kapacitet da potaknem Senegal da brzo napreduje”, rekao je Ba novinarima pred kraj predizborne kampanje u petak.

“Senegalu nije potreban potpuni remont”, dodao je.

Brojanje glasova počinje odmah nakon zatvaranja birališta, a privremeni rezultati se očekuju do 26. marta.

Sonko, koji je diskvalificiran iz utrke zbog osude za klevetu, podržava bivšeg poreznog inspektora, 43-godišnjeg Bassiroua Diomayea Fayea, suosnivača sada ugašene stranke Pastef.

Neki političari visokog profila i opozicioni kandidati su također podržali Fayea.

Pitanje hoće li iko imati većinu

Drugi kandidati uključuju bivšeg dakarskog gradonačelnika Khalifu Salla (nema veze s trenutnim predsjednikom), poduzetnicu koja je postala političarka i jedinu kandidatkinju Antu Babacar Ngom, te veteranskog političara Idrissu Secka, koji je na predsjedničkim izborima 2019. završio drugi.

Bez ikakvih predizbornih anketa, nije jasno hoće li iko od kandidata osigurati više od 50 posto glasova kako bi se spriječilo održavanje drugog kruga.

Macky Sall, prvi put izabran 2012., napušta predsjedničko mjesto uz pad popularnosti koji je dodatno pogoršan kada je neuspješno pokušavao odgoditi glasanje, prvotno zakazano za 25. februara, do decembra.

Potez je izazvao nemire i ojačao opozicione stranke koje su odbacile sve pokušaje da se glasanje odgodi, što bi produžilo predsjednikov mandat.

Senegalski ustavni sud se složio s opoziciom i presudio da se glasanje mora održati te da Sallov mandat ne može trajati duže od 2. aprila.

Ekonomska suverenost

Opozicioni političar Sonko, koji je na prošlim izborima 2019. završio treći, osobito je popularan među urbanom omladinom frustriranom manjkom radnih mjesta i visokim životnim troškovima u zemlje gdje je 60 posto stanovništva mlađe od 25 godina.

“Izbori će pokazati je li njihova popularnost na društvenim mrežama istinita”, rekao je senegalski politički analitičar Babacar Ndiaye.

Očekuje se da će većina Sonkovih pristalica sada glasati za Fayea, tvrde analitičari.

On je obećao iskorijeniti korupciju, vratiti stabilnost i prioritizirati ekonomsku suverenost.

No, neka od Fayeovih predizbornih obećanja, poput namjere da ponovno pregovara o ugovorima vezanim uz naftu u vrijeme kada bi Senegal trebao započeti s proizvodnjom nafte i plina te planova o uvođenju nacionalne valute, izazvala su zabrinutost da bi ti potezi mogli naškoditi ugledu zemlje kao odredišta za ulagače.

Izvor: Agencije