Biden potpisao zakon o budžetu kojim je izbjegnuta blokada

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je 1.200 milijardi dolara vrijedan zakon o budžetu izglasan rano u subotu u Kongresu, čime je izbjegnuta djelomična obustava rada saveznih službi.

Biden je opisao paket kao ulaganje u Amerikance, u jačanje ekonomije i nacionalne sigurnosti (REUTERS/Kevin Lamarque)

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je 1.200 milijardi dolara vrijedan zakon o budžetu izglasan rano u subotu u Kongresu, čime je izbjegnuta djelomična obustava rada saveznih službi, saopćila je Bijela kuća.

Biden je opisao paket, koji je Kongres velikom većinom usvojio u ranim jutarnjim satima u subotu, kao ulaganje u Amerikance, u jačanje ekonomije i nacionalne sigurnosti, prenosi Hina.

Demokratski predsjednik pozvao je Kongres da usvoji i druge zakone koji su zapeli u jednom od dva doma.

Novac za ključne službe

“Dvostranački zakon o budžetu koji sam upravo potpisao održava vladu otvorenom, ulaže u američki narod i jača našu ekonomiju i nacionalnu sigurnost”, rekao je Biden u izjavi.

Senat s demokratskom većinom usvojio je zakon o budžetu sa 74 prema 24 glasa.

Ključne savezne službe, uključujući State Department, ministarstvo domovinske sigurnosti, pravosuđa, finansija, i dalje će biti financirane do 30. februara odnosno do kraja fiskalne godine.

No, zakon ne uključuje finansiranje pomoći, uglavnom vojne, za Ukrajinu, Tajvan ili Izrael, koje je sadržano u drugom dokumentu koji je Senat izglasao, ali većinski republikanski Zastupnički dom mu ne daje zeleno svjetlo.

Izvor: Agencije