Ko je mladić koji je pokrenuo sedmosatnu operaciju u u Ramallahu?

Barakat Mansour je pucao na autobus doseljenika, sukobio se sa pojačanjem i uspio se povući u planinsko područje u kojem nije bilo stanovništva.

U petak ujutro, borac Barakat Mansour pucao je na autobus doseljenika na putu koji povezuje općine Deir Ibzi i Kafr Ni'ma na zapadu Ramallaha (Palestinska novinska agencija)

Zapadna obala je još jednom otresla prašnu šutnje i posmatranja agresije koja se odvija u Pojasu Gaze, i to sukobom koji je trajao sedam sati, čiji vođa je mladić koji je natjerao izraelsko ratno zrakoplovstvo da ga progoni.

U petak ujutro, borac Barakat Mansour pucao je na autobus doseljenika na putu koji povezuje općine Deir Ibzi i Kafr Ni'ma na zapadu Ramallaha. Poslije toga se sukobio sa vojnim pojačanjem i uspio da se povuče u planinsko područje u kojem nije bilo stanovništva.

Tokom jurnjave za počiniocem, koja je trajala satima, ranjeno je sedam izraelskih vojnika, od kojih su dvojica teško ranjena. Okupacijska vojska nije ga uspjela uhvatiti, već ga je gađala iz helikoptera projektilima, koji su ga ubili, prema svjedocima i videosnimcima.

Ko je borac Mansour?

Odmah nakon izvršene operacije i identifikovanja identiteta ubijenog, okupacijske snage su poslale vojnike u njegovo rodno mjesto Deir Bazi, opkolile kuću njegovog oca i počele ispitivanje članova njegove porodice, prema onome što je Al Jazeeri prenio predsjednik općinskog vijeća Imad al-Taweel.

Al-Taweel je objasnio da je velik broj okupacijskih vojnika upao u selo i opkolio kuću u kojoj je bila porodica ubijenog, čije su tijelo zaplijenili. Rekao je da „počinitelj ima 31 godinu, oženjen je i ima nekoliko djece, od kojih je jedno umrlo prije nekoliko dana“.

Otkrio je da je napadač ranije bio pripadnik Palestinske službe nacionalne sigurnosti, gdje je prije sedam godina dao ostavku i počeo da radi samostalno.

Stanovništvo ove općine ima oko 3.000 ljudi, prema procjenama, a okupacija je zatvorila jedan od njenih glavnih izvora prihoda i zaustavila naseljavanje prirodnog rezervata na gradskom zemljištu.

Prema riječima novinara i političkog analitičara Akrama al-Natsheha, okupacija posjeduje tehnologiju nadzora, bespilotne letjelice i vojne tornjeve na cijelom području, pa je „nelogično potjera i sukob potraje nekoliko sati“.

Sukob s pojedincem

Dodao je, u intervjuu za Al Jazeeru, da je napadač „očigledno znao iskoristiti prednost planinske prirode tog područja, pa je odabrao sate nakon zore kada je relativna magla, što mu je pomoglo da se bori tokom cijelog ovog perioda i prouzrokuje ovoliki broj žrtava“.

Akram ističe da je područje u kojem se operacija odvijala „veoma blizu Tel Aviva, što je najopasnije u cijeloj operaciji, pogotovo jer je to jedno od područja Zapadne obale u kojem su najrasprostranjenije okupacijske snage kao i sistem nadzora i izviđanja“.

Al-Natsheh vjeruje da je operacija koju je izveo mladić Mansour „sukob s pojedincem“, jer „na Zapadnoj obali ne postoji organizirana vojna struktura frakcija otpora“.

„Iako su mnoge od izvedenih operacija bile povezane s frakcijama, operacije su u posljednje vrijeme poprimile individualni karakter ili su od vrlo malih jedinica”, nastavio je.

On je ukazao na veliku razliku koncepta organizovanih operacija od pojedinačnih: „U prošlosti su organizovane operacije podrazumevale prisustvo vojne organizacije sa svojom jasnom strukturom i ona je te operacije izvodila u okviru ove vojne strukture, a sada ova organizaciona struktura ne postoji, pa se operacije uglavnom čine pojedinačnim, čak i ako počinitelj pripada nekoj od organizacija otpora.“

Bivši sigurnosni službenici

Osvrčući se na dosadašnji angažman ubijenog u palestinskim službama sigurnosti, Akram al-Natsheh je rekao da učešće u ovakvim operacijama bivših ili sadašnjih pripadnika sigurnosti više nije izuzetak.

“U posljednje vrijeme svjedočimo učešću pripadnika sigurnosnih službi u operacijama. Istina je da ih je malo, ali daju važne naznake o mogućnosti njihovog učešća u slučaju nekog sukoba na Zapadnoj obali, kao što je Intifada al-Aksa ili ono što je izvela oružana grupa Lavlja jazbina u gradu Nablusu, koju su sačinjavali pripadnici palestinskih snaga sigurnosti koji su dali ostavke na svoje dužnosti”, dodao je.

Istovremeno sa izraelskom agresijom na Pojas Gaze koja traje od 7. oktobra 2023. godine, okupacija je pojačala svoje operacije na Zapadnoj obali, gdje je broj ubijenih skoro 450, dok je broj uhapšenih premašio 7.700.

Izvor: Al Jazeera