Ukrajinski general: ‘Najcrnja prognoza’ ljetna ruska ofanziva sa 100.000 vojnika

Velika ukrajinska kontraofanziva u ljeto 2023. naišla je na jake ruske odbrambene linije koje su iscrpile resurse ukrajinske vojske te nisu oslobođene regije koje je Rusija okupirala.

Ruska vojska je posljednjih mjeseci saopćavala da osvaja sela dok ukrajinski vojnici nemaju dovoljno municije, ali je front ipak uglavnom 'zamrznut' više od godinu dana (REUTERS/Alexey Pavlishak)

Komandant Kopnene vojske Ukrajine je u petak procijenio da je “najcrnja prognoza” to što je tokom ljeta “moguća” ruska ofanziva sa čak 100.000 vojnika kao nadoknade ratnih gubitaka u ruskim redovima.

Ruske snage “rade na formiranju jedinica s više od 100.000 ljudi” – rekao je general Oleksandar Pavljuk ukrajinskoj državnoj televiziji, prenosi Beta.

“To neće nužno biti ofanziva. Možda će te snage biti popuna jedinice koje gube borbenu sposobnost. Ali je moguće i da će do početka leta imati snage za izvođenje ofanzivnih operacija na nekom od pravaca” – rekao je ukrajinski general i dodao da je to “najcrnja prognoza”.

‘Zamrznut front’

Ruska vojska je posljednjih mjeseci saopćavala da osvaja sela dok ukrajinski vojnici nemaju dovoljno municije, ali je front ipak uglavnom “zamrznut” više od godinu dana – nijedna strana nije postigla pravi proboj.

Prema riječima Pavljuka, Rusija “ne može dopustiti da izgubi prednost na bojnom polju, a mi samo usporavanjem njihovih akcija možemo da preuzmemo inicijative na terenu”, rekao je general.

Velika ukrajinska kontraofanziva u ljeto 2023. naišla je na jake ruske odbrambene linije koje su iscrpile resurse ukrajinske vojske te nisu oslobođene regije koje je Rusija okupirala, a zapadni saveznici oklijevaju da Ukrajini redovno daju vojnu i finansijsku pomoć.

Izvor: Agencije