Vijeće sigurnosti nije usvojilo američku rezoluciju o miru u Gazi, Rusija i Kina stavile veto

Rezolucija je pozivala na trenutni prekid vatre koji bi trajao šest sedmica, zaštitu civila i omogućavanje slanja humanitarne pomoći.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u petak nije usvojilo rezoluciju koja je pozivala na prekid vatre u Pojasu Gaze u sklopu dogovora o razmjeni taoca, nakon što su Rusija i Kina stavili veto na tu mjeru koju je predložio SAD.

Rezolucija za koju nije glasala ni Gvajana kao nestalna članica vijeća, pozivala je na trenutni prekid vatre koji bi trajao šest sedmica, zaštitu civila i omogućavanje slanja humanitarne pomoći.

Prijedlog pokazuje sve čvršći stav Washingtona prema Izraelu.

SAD se ranije u petomjesečnom sukobu suzdržavao termina prekida vatre te je stavljao veto na mjere koje su pozivale na primirje.

U međuvremenu se američki predsjednik Joe Biden na predizborima suočio s nezadovoljstvom dijela birača zbog politike Washingtona prema izraelskoj ofenzivi.

„Velika većina ovog vijeća glasala je za rezoluciju, no nažalost Rusija i Kina odlučile su koristiti svoje pravo veta”, rekla je američka ambasadorica u tom tijelu Linda Thomas-Greenfield.

Prije glasanja ona je rekla da bi bila „historijska greška” odbiti rezoluciju. Ruski ambasador u Vijeću Vasilij Nebenzia pozvao je pak članove da je ne podrže.

On smatra da je rezolucija „suviše politizirana” te praktički daje zeleno svjetlo za izraelsku vojnu operaciju u Rafahu, gradu na samom jugu Pojasa, uz granicu s Egiptom, u koji je od izraelske ofenzive izbjegla većina od 2,3 miliona stanovnika Pojasa.

„To bi oslobodilo ruke Izraela i rezultiralo bi time da cijela Gaza i njeno stanovništvo budu suočeni s uništenjem, razaranjem i izgonom”, rekao je Nebenzia.

Alternativna rezolucija

Kazao je kako je dio nestalnih članica Vijeća pripremio alternativnu rezoluciju koju je nazvao uravnoteženim dokumentom te je naglasio da nema razloga da ju članice ne podrže.

Kineski ambasador u UN-u istaknuo je da i Peking podržava alternativnu rezoluciju.

Thomas-Greenfield pak tvrdi da ona nije dovoljna.

„U trenutnom obliku taj tekst ne uzima u obzir osjetljivu diplomatiju u regiji. Još gore, ona bi Hamasu mogla dati izliku da napusti dogovor na stolu”.

Jedan diplomat za Reuters je rekao da je rezolucija koju je pripremilo deset članica Vijeća pod koordinacijom Mozambika mogla biti stavljena na glasanje već u petak poslijepodne.

U nacrtu tog dokumenta traži se prekid vatre tokom islamskog svetog mjeseca ramazana i oslobađanje svih talaca te se naglašava potreba veće humanitarne pomoći Gazi.

Kineski ambasador u UN-u rekao je da je rezolucija koju je predložio SAD neuravnotežena te je kritizirao što u njoj nema jasnog protivljenja bilo kakvoj izraelskoj operaciji u Rafahu koja bi, upozorio je, mogla dovesti do ozbiljnih posljedica.

Zhang Jun je rekao kako SAD ne bi ulagao veto na ranije prijedloge Vijeća da je ozbiljan oko primirja.

Washington je dosad blokirao tri nacrta rezolucija koje su pozivale na prekid vatre. Washington se pravdao time da bi one mogle ugroziti pregovore o primirju. SAD želi da bilo kakva inicijativa Vijeća prema primirju bude povezana s oslobađanjem talaca koje je Hamas zatočio u Gazi.

SAD historijski štiti Izrael u UN-u, no nedavno je dva puta ostao suzdržan, omogućivši Vijeću da usvoji rezolucije o povećanju humanitarne pomoći i o dužim pauzama u borbama.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je u petak da će njegova zemlja, kao stalna članica viježća sigurnosti UN-a, raditi s Jordanom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi uvjerili Rusiju i Kinu da podrže rezoluciju Ujedinjenih naroda o prekidu vatre u Gazi nakon što su dvije velike sile blokirale tekst SAD-a.

“Nakon ruskog i kineskog veta prije nekoliko minuta, nastavit ćemo rad na temelju francuskog nacrta rezolucije u Vijeću sigurnosti i raditi s našim američkim, evropskim i arapskim partnerima na postizanju dogovora”, rekao je Macron na kraju samita čelnika Evropske unije u Briselu.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u četvrtak da je počelo s izradom nacrta rezolucije s diplomatima, rekavši da će iznijeti nacrt ako američka rezolucija ne prođe.

Izvor: Al Jazeera i agencije