Kako su Brigade Jenin otkrile špijuna koji je pomogao Izraelu u atentatu

Navode da je ta osoba pružila detaljne informacije o kretanju trojice ubijenih te kako je pomogla Izraelcima da ih prate, lociraju i napadnu dronovima.

Ubijeni u atentata koji su izvršile okupacione snage na borce Jenin brigade
Ubijeni u atentatu koji su izvršile okupacijske snage na borce Brigada Jenin (Društvene mreže)

Jenin – Nakon sahrane trojice Palestinaca koje su ubile izraelske snage, ispalivši projektil na njihov automobil, u blizini bolnice Ibn Sina u gradu Jenin na sjeveru Zapadne obale, pripadnici Brigada Jenin i pojedini stanovnici izbjegličkog kampa Jenin saopćili su da su pronašli doušnika koji je sarađivao s izraelskim snagama. Navode da je ta osoba pružila detaljne informacije o kretanju trojice ubijenih te kako je pomogla Izraelcima da ih prate, lociraju i napadnu dronovima.

Na medijskim stranicama Brigada Jenin, povezanih s Brigadama Al-Quds, vojnim krilom pokreta Islamski džihad u izbjegličkom kampu Jenin, objavljena je vijest da je pronađena osoba koja je sarađivala s Izraelom i olakšala izvođenje atentata na trojicu mladića. Mladići su bili pripadnici Brigada Jenin, među kojima je bio i Hamad Barakat, najtraženija osoba na izraelskoj listi za odstrel. Optužen je za izvođenje nekoliko operacija vatrenim oružjem, uključujući i operaciju u doseljeničkom naselju Harmish u blizini grada Tulkarema krajem maja prošle godine, u kojoj je ubijen jedan izraelski oficir, a drugi je ranjen.

Najveća opasnost

Borci Brigada Jenin smatraju da su usluge koje špijuni pružaju izraelskoj obavještajnoj službi jedan od glavnih razloga za pronalazak traženih osoba te kako je ta metoda najopasnija za borce otpora. Špijunaža predstavlja opasnost zbog toga što se špijuni nalaze među stanovništvom, poznaju sve detalje iz njihovih života i bliski su s njima. Poznaju ulice, puteve i sokake, jer su jedni od njih. Odrasli su s njima.

U maloj prostoriji u jednoj od ulica u izbjegličkom kampu, grupa pripadnika Jedinice za promatranje i praćenje, koja je dio Brigada Jenin, uspjela je pregledati snimke s nadzorne kamere postavljene na mjestu atentata. ”S”, jedan od boraca te grupe, kaže: ”U jedinici za praćenje uspjeli smo vratiti snimak do trenutka kada je automobil prošao kroz područje atentata. Pratili smo gdje je stajao u vrijeme kada su trojica mučenika ušla u vozilo. Tu smo primijetili čudno ponašanje te osobe u blizini automobila, pa smo pokušali saznati njegovo dalje kretanje nakon udaljavanja od mjesta na kojem se nalazio automobil. Primijetili smo kako se pretvarao da je ranjen i da je ušao u bolnicu kako bi se sakrio i skrenuo sumnje sa sebe.”

Borac dodaje: “Špijuni su prava opasnost za nas kao okupirani palestinski narod. Oni su najopasnije oružje u rukama okupacije. Tokom prethodnih godina špijuni su uspjeli doći do boraca otpora do kojih razne agencije izraelske vojske nisu uspjele doći. To se dešava, nažalost, čak i ovdje u izbjegličkom kampu. Nedavni atentati, koji su postali sve učestaliji, izvedeni su zahvaljujući informacijama koje špijuni daju okupaciji. Gubimo naše borce zbog ove grupe koja je pogubna za naš narod.”

Priznanje angažmana

Borci Brigada Jenin uhvatili su osumnjičenog i proveli opsežnu istragu. Iznenađenje je uslijedilo kada je osumnjičeni priznao da je izraelskim obavještajnim službama dao informacije o ubijenom Hamadi Barakatu i njegovim pratiocima te da je učestvovao u više operacija atentata na borce u Jeninu. Posljednja od tih operacija bio je atentat na Basila i Mohameda Ghazawija, koji su izraelske specijalne snage izvele u prostorijama bolnice Ibn Sina.

Borac ”S” ističe da je ”akcija praćenja bila vrlo precizna i provodila se u tajnosti te da je donesena odluka da se špijun pogubi nakon što je priznao da je identificirao automobil ubijenih kako bi ga izraelski izviđački avion mogao lakše pratiti i da je učestvovao u pružanju informacija u ranijim atentatima”.

Nakon priznanja, širom grada Jenina i njegovog izbjegličkog kampa objavljena je informacija da je uhvaćen špijun koji je pomogao u atentatu na Hamadu Barakatu i njegova dva saputnika, te da je nad njim izvršena smrtna kazna strijeljanjem, čemu je prisustvovao veliki broj stanovnika izbjegličkog kampa. Na informativnim stranicama je kružio audiosnimak špijunovog brata, koji je izjavio da su on i njegova porodica nevini i da nemaju ništa s onim što je njegov brat učinio.

Brat je u audiosnimku rekao: “Ono što je Karim uradio je njegov lični čin i to nema nikakve veze sa mnom i ostatkom moje porodice. Ovog trenutka dajem izjavu da se odričem svog brata i da ga uopće ne poznajem. On nije dio naše porodice, a mladići Brigada Jenin su postupili ispravno kada su ga pogubili.”

Građani pozdravili potez porodice

U samom činu pogubljenja učestvovao je i doušnikov brat koji je naglasio da porodica nema nikakve veze s onim što je njegov brat učinio. Stanovnici kampa su pohvalili takav stav porodice, smatrajući da doušnik sam snosi odgovornost za svoja djela i da to ne uključuje njegovu porodicu. Doušništvo je sramota pojedinaca koji su sarađivali s Izraelom i ne može se odnositi na sve.

Majka jednog od ubijenih u napadu dronom u izbjegličkom kampu Jenin došla je sinoć na mjesto pogubljenja doušnika, prišla njegovom tijelu i rekla: ”Bog ti neće oprostiti. Bog ti neće oprosti što si uništio živote mog sina i drugih mladića.”

Jamal Khamis, jedan od stanovnika izbjegličkog kampa koji je prisustvovao pogubljenju, smatra da je “veoma bitno kako stanovnici doživljavaju porodicu špijuna. Porodice ne bi trebale biti odgovorne za njihov grijeh i ono što su počinili. Špijuni su pronađeni i u porodicama u kojima ima i aktivista i boraca otpora, tako da se ne može suditi cijeloj porodici zbog onoga što je učinio jedan član te porodice”.

Stanovnici izbjegličkog kampa smatraju da su argumenti za dosluh s Izraelom, koje su iznosili svi koji su krenuli tim putem da opravdaju saradnju sa izraelskim obavještajcima, samo izgovori i da su životi ubijenih dragocjeniji od argumenta da su vrbovani snimljenim pozivima ili videima ili drugim metodama koje koristi Shin Bet da dopre do palestinske omladine i prisili ih da sarađuju s njima.

Stanovnici izbjegličkog kampa se sjećaju priče o Ziadu Hamranu iz sela Deir Abu Daif u okrugu Jenin, kojeg su službenici Shin Bet pokušali namamiti da sarađuje s njima i regrutovati ga da im služi, ali ih je uspio prevariti. Dogovorio je da se sastane s njima u blizini grada Betlehema, a zatim je otvorio vatru na njih i uspio ih raniti prije nego što je ubijen.

Izvor: Al Jazeera