Haos u Haitiju: Ubijen vođa bande, prelazno vijeće blizu finaliziranja

U policijskoj operaciji ubijen je vođa bande Delmas 95 Ernst Julme, poznat kao Ti Greg, dan nakon što je još jedan vođa bande ubijen u očitom oživljavanju pravde.

Napadi, uključujući pucnjavu u kojoj je ubijen vođa bande, izbili su u glavnom gradu Haitija Port-au-Princeu
Napadi, uključujući pucnjavu u kojoj je ubijen vođa bande, izbili su u glavnom gradu Haitija Port-au-Princeu (REUTERS/Ralph Tedy Erol) (Reuters)

Napadi, uključujući pucnjavu u kojoj je ubijen vođa bande, izbili su u glavnom gradu Haitija Port-au-Princeu, dok se čini da se političke grupe približavaju finaliziranju prelaznog vijeća koje će preuzeti vlast od odsutne vlade, javlja Hina.

U policijskoj operaciji ubijen je vođa bande Delmas 95 Ernst Julme, poznat kao Ti Greg, dan nakon što je još jedan vođa bande ubijen, potvrdili su policija i izvori.

Smrt Julmea, člana saveza “Viv Ansanm” vođe bande Jimmyja “Roštilja” Cheriziera, simbolično označava neuspjeh bandi da preuzmu veći dio grada.

Julme je nedavno u masovnom bijegu pobjegao iz najvećeg zatvora u Haitiju.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozdravio je izvještaj da su političke grupe odabrale sve članove prelaznog vijeća, koje će preuzeti predsjedničke ovlasti prije budućih izbora, rekao je glasnogovornik UN-a.

Rascjepkana haićanska politička klasa

Vijeće, čiji je cilj okupiti rascjepkanu haićansku političku klasu, treba imenovati zamjenu za premijera Ariela Henryja, koji je najavio ostavku 11. marta jer se zbog nasilja bandi nije mogao vratiti u zemlju.

“Generalni sekretar pozdravlja izvještaje da su svi haićanski sudionici imenovali predstavnike u prelazno predsjedničko vijeće”, rekao je zamjenik glasnogovornika UN-a Farhan Haq na brifingu za medije.

U planu tranzicije, koji je donesen na Jamajci, posredovala je međuvladina karipska zajednica (CARICOM), zajedno s predstavnicima Haićanske vlade i opozicije.

CARICOM je objavio popis političkih grupa koje će biti zastupljene u vijeću.

Očekivalo se da će deveteročlano vijeće biti sastavljeno unutar nekoliko dana nakon Henryjeve ostavke, ali neke haićanske političke frakcije nisu se mogle ujediniti iza jednog predstavnika.

Jedna je stranka odbacila plan, a zatim se povukla, dok su grupe koje su izostavljene iz plana kritizirale povratak političara iz prethodnih administracija koje su se smatrale korumpiranima.

Prijetnja odmazdom

Cherizier je zaprijetio odmazdom političarima i njihovim porodicama ako sudjeluju u predloženom vijeću.

Dok se čini da se vijeće bliži finaliziranju, u četvrtak se čula žestoka pucnjava u blizini Nacionalne palače na trgu Champ de Mars u središtu Port-au-Princea, a ljudi su bježali od pucnjave u predgrađu glavnoga grada Petion-Villeu.

U srijedu su osumnjičeni članovi bande u Petion-Villeu, koji je bio napadnut posljednjih dana, ubijeni i zapaljeni – uključujući jednog vođu poznatog kao Makandal – u nečemu što se činilo kao ponovno oživljavanje civilnog pokreta osvete poznatog kao Bwa Kale.

Lokalni mediji izvijestili su o još jednom ubistvu koje je počinio Bwa Kalea izvan glavnog grada u četvrtak, iako Reuters to nije uspio potvrditi.

Državne institucije su uglavnom bile odsutne tokom nasilja, a policija je loše opremljena protiv teško naoružanih kriminalnih grupa koje žele proširiti svoju teritorijalnu kontrolu nad glavnim gradom.

Planovi za međunarodnu sigurnosnu misiju, koju je Henry zatražio 2022, ostaju na čekanju.

Raspoređivanje međunarodnih snaga

Farhan Haq je rekao da je brzo raspoređivanje međunarodnih snaga ključno za poboljšanje političke i sigurnosne situacije.

Rekao je da će UN podržati obnovu demokratskih institucija Haitija i pozvao na zaštitu civila.

UN i druga međunarodna tijela i ambasade evakuiraju osoblje i druge strance helikopterom jer glavni aerodrom u Haitiju nije siguran.

Kanadska vlada saopćila je kasno u četvrtak da kanadske oružane snage sarađuju s Kanadskom ambasadom u Haitiju kako bi pomogle u planiranju za nepredviđene situacije.

Nije navela pojedinosti, ali je to saopćenje uslijedilo kao odgovor na izvještaje da su kanadski vojnici dopremljeni avionom kako bi zaštitili Kanadsku ambasadu.

Američka vlada u četvrtak je organizirala odlazak 90 američkih državljana iz grada Cap-Haitiena na sjeveru Haitija u Miami, kao i iz Port-au-Princea u Dominikansku Republiku, uz 70 koliko ih je otputovalo od nedjelje, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Izvor: Agencije