Evropska komisija predlaže povećanje carina na uvoz žitarica iz Rusije i Bjelorusije

Komisija navodi da izvoz ruskog i bjeloruskog žita u treće zemlje preko teritorija EU-a neće biti pogođen.

Rusko i bjelorusko žito i proizvodi od njih do sada su mogli ući na tržište EU-a s niskim ili nikakvim carinama (EPA-EFE/YAKIV LIASHENKO)

Evropska komisija je u petak predložila povećanje carina na uvoz u EU žitarica, uljarica i proizvoda od njih iz Rusije i Bjelorusije kako bi se spriječila destabilizacija tržišta preusmjeravanjem tih proizvoda u Evropu, prenosi Hina.

“Predlažemo nametanje carina na ruski uvoz kako bismo ublažili rastući rizik za naša tržišta i naše poljoprivrednike i smanjili sposobnost Rusije da iskorištava EU za svoj ratni stroj”, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Evropski poljoprivrednici već mjesecima protestvuju i kao jedan od razloga svoga nezadovoljstva navode da je evropsko tržište preplavljeno jeftinim ukrajinskim žitom, dok uloga Rusije nije spominjana.

“Rusko i bjelorusko žito i proizvodi od njih do sada su mogli ući na tržište EU-a s niskim ili nikakvim carinama i vidjeli smo da je taj uvoz znatno porastao 2023. Naše predložene uvozne carine učinit će uvoz tih proizvoda komercijalno neodrživim”, izjavio je izvršni potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič.

Finansiranje rata u Ukrajini

Povećanjem carina Komisija želi postići nekoliko ciljeva: spriječiti destabilizaciju tržišta EU-a s obzirom da Rusija kao vodeća izvoznica žita zna koristiti hranu kao geopolitički alat, zatim spriječiti dolazak na evropsko tržište žita proizvedenog na teritoriju Ukrajinu, koje se ilegalno uvozi u EU kao rusko, zatim spriječiti da se prihodi od izvoza žita koriste za finansiranje agresorskog rata protiv Ukrajine.

Rusija je prošle godine izvezla tih proizvoda u EU u vrijednosti 1,3 milijarde eura, a Komisija navodi da će povećanje carina ugasiti važan izvor prihoda za rusku ekonomiju i za ruski ratni stroj.

Komisija navodi da izvoz ruskog i bjeloruskog žita u treće zemlje preko teritorija EU-a neće biti pogođen.

Rusija optužuje EU da sankcijama protiv nje ugrožava sigurnost hrane za zemlje u razvoju.

“Ovo pokazuje da je Evropska unija ostaje privržena podršci globalne sigurnosti hrane, posebno kada je riječ o zemljama u razvoju”, navodi Komisija.

Izvor: Agencije