Bloomberg: Kina i Rusija dogovorile s Husima da ne gađaju njihove brodove

Diplomate iz Kine i Rusije postigle dogovor s glasnogovornikom grupe Husi da ne gađaju njihove brodove koji prelaze Crveno more i Adenski zaljev.

Husi kažu da će pojačati svoje napade (Getty Images)

Bloomberg je u četvrtak objavio da su se Kina i Rusija dogovorile s grupom Ansar Allah (Husi) da njihovi brodovi ne budu na nišanu te grupe u Crvenom moru, dok je kompanija za sigurnost broda Embry objavila da je komercijalni brod bio izložen vatri u blizini jemenske obale.

Bloomberg izvještava da su diplomate iz Kine i Rusije postigle dogovor s glasnogovornikom grupe Husi Mohamedom Abdul Salamom da njihovi brodovi koji prelaze Crveno more i Adenski zaljev neće biti gađani nakon pregovora u Sultanatu Omanu, što je potvrdilo nekoliko izvora pod uvjetom anonimnosti.

Iako su glasnogovornici Vlada Kine i Rusije i pokreta Husi, na traženje Bloomberga, uskratili svoj komentar, stranica je objavila kako tu vijest vjerovatnom čini činjenica da te dvije zemlje pružaju političku podršku Husima u tijelima UN-a kao što je Vijeće sigurnosti, prema onome što su prenijeli ti izvori.

Husi nastavljaju s napadima

U četvrtak je kompanija Embry objavila da je jedan komercijalni brod bio izložen vatri na 109 nautičkih milja od obale Jemena, bez zabilježenih žrtava.

Kompanija je dodala da su stražari na brodu razmijenili vatru s naoružanim ljudima koji su bili na čamcu koji im se približio, ističući da brod “više nije u opasnosti”.

Sve ovo dešava se u vrijeme kada Husi nastavljaju gađati “izraelske brodove ili one koji idu u luke okupirane Palestine”, uz gađanje američkih i britanskih brodova.

Vojni glasnogovornik Husa, brigadni general Yahya Saree, u prekjučerašnjoj izjavi za medije rekao je da su njihove snage gađale američki brod Madow u Crvenom moru salvom odgovarajućih pomorskih projektila, najavljujući, u gotovo svakodnevnim saopćenjima, nastavak pomorskih napada.

S druge strane, Centralna komanda SAD-a saopćila je da je koalicijski avion uništio dron lansiran iz područja pod kontrolom Husa u Jemenu, uz uništenje čamca drona, napominjući kako nije prijavljeno da je bilo povrijeđenih niti štete na američkim brodovima ili koalicijskim snagama.

Povećani troškovi osiguranja

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija pokrenule su seriju napada na ciljeve u Jemenu nakon što je Washington najavio formiranje takozvanog “Saveza za prosperitet” protiv Husa, s ciljem “zaustavljanja njihovih kontinuiranih napada na brodske puteve u Crvenom moru”.

Ovi pomorski napadi – posebno u blizini Bab al-Mandaba i Adenskog zaljeva – doveli su do povećanja troškova osiguranja za brodarske kompanije, prisiljavajući mnoge od njih da promijene rutu, dok su druge kompanije privremeno obustavile svoja poslovanja.

Husi kažu da će pojačati svoje napade kako bi spriječili brodove povezane s Izraelom da pređu iz Indijskog okeana do Rta dobre nade, podržavajući Palestince, te da bilo kakva koalicija neće zaustaviti njihove napade koji neće prestati sve dok traje izraelska agresija na Pojas Gaze.

Izvor: Al Jazeera i agencije