Weiss: U Gazi nakon rata neće biti arapskog stanovništva

Pet stotina izraelskih porodica već je podnijelo zahtjeve da se doseli u Gazu, kaže Daniela Weiss [78], koja vodi pokret za naseljavanje.

Liderica pokreta za naseljavanje ponovo je pozvala na osnivanje izraelskih naselja u Pojasu Gaze [REUTERS/Nir Elias]

Liderica pokreta za naseljavanje Daniela Weiss ponovo je pozvala na osnivanje naselja u Pojasu Gaze i rekla da u Pojasu neće biti ​​arapskog stanovništva nakon završetka trenutnog rata.

CNN je citirao Weiss koja je rekla da je pet stotina porodica podnijelo zahtjeve za naseljavanje u Gazi te da smatra da je „povratak u Gazu prioritet nakon napada 7. oktobra prošle godine“.

Weiss je u svom domu u naselju Karnei Shomron na Zapadnoj obali razgovarala sa medijima o planovima za obnovu bloka naselja Gush Katif u Gazi, koji je evakuisala izraelska vojska 2005. godine.

Pozvala je prisutne koji žele da se presele u spomenuto naselje u Gazi da se upišu na spisak i istakla da je potpuno uvjerena da će se to desiti za njena života.

Weiss (78 godina) vodi pokret za naseljavanje Nahala, čije ime znači „naslijeđe“ i koji se smatra najpoznatijim pokretom za obnovu naselja u Gazi. Jedan od članova pokreta rekao je da će poslati svog predstavnika na Floridu u SAD-u kako bi prikupio sredstva za implementaciju planova u vezi s naseljima u Gazi.

‘Ideja o jevrejskoj posebnosti’

CNN opisuje Weissovu kao nekoga ko „ima duboko ukorenjene ideje o jevrejskoj posebnosti, u čijoj politici nema mjesta za rješenje s dvije države“.

Na jednom zidu svoje kuće Weiss je okačila mapu na kojoj je šest naselja duž Pojasa Gaze, na kojoj nema mjesta za prisustvo više od dva miliona Palestinaca koji trenutno žive u Gazi. „Oni neće tu ostati“, rekla je, „mi Jevreji ćemo biti u Gazi.“

Ona smatra da su njeni stavovi, koji se tradicionalno smatraju ekstremističkim u Izraelu, postali popularniji od napada 7. oktobra.

Anketa javnog mnijenja koju je sproveo Institut za politiku jevrejskog naroda u januaru pokazala je da 26 posto Izraelaca podržava obnovu naselja u Gazi nakon što završi trenutni rat, od kojih je 51 posto pristalica vlade premijera Benjamina Netanyahua, a tri posto pristalica opozicije.

Netanyahu je za naseljavanje Gaze rekao da je „nerealan cilj“, ali nije u potpunosti isključio tu mogućnost. Profesorica Univerziteta u Tel Avivu Ofra Goldstein-Gidoni je rekla: „Mislim da većina ljudi ne smatra da je povratak u Gazu dobra ideja. To je još uvijek manjina, ali politički vrlo moćna manjina. To je problem.“

Izrael nastavlja razarajući rat u Pojasu Gaze, koji je usmrtio desetke hiljada civila, većinom djece i žena, prouzrokovao ogromna razaranja i glad koja je odnijela živote mnogih, prema palestinskim podacima i podacima UN-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije