U samoubilačkom napadu na jugu Afganistana troje mrtvih, 12 ranjenih

Samoubilački napad desio se ispred banke u gradu Kandaharu, uporištu talibana u južnom Afganistanu.

Talibanske vlasti brzo su ogradile područje i zabranile novinarima fotografiranje i snimanje (Stringer/Reuters)

Tri osobe ubijene su, a dvanaest ih je ranjeno u samoubilačkom napadu ispred banke u gradu Kandaharu, uporištu talibana u južnom Afganistanu, potvrdio je pokrajinski glasnogovornik agenciji AFP.

“Jutros se dogodio samoubilački napad ispred banke Kabul, tri osobe su ubijene, a 12 je ranjenih”, objavio je Inamullah Samangani, šef Odjela za informisanje i kulturu pokrajine Kandahar, prenosi Hina.

“Žrtve su civili”, rekao je dužnosnik, dodajući da su meta napada bili ljudi koji su došli po plate u tu banku.

Napad se dogodio u 8:00 sati po lokalnom vremenu u centru velikog grada na jugu Afganistana, dok u toj muslimanskoj zemlji traje ramazan, mjesec posta.

Brojne ekslozije za vrijeme ramazana

Talibanske vlasti brzo su ogradile područje i zabranile novinarima fotografiranje i snimanje, kao što to obično čine.

Novinar AFP-a vidio je na mjestu događaja kako vozila hitne pomoći odvoze žrtve i ranjene u ovom napadu.

Samangani, koji je bio u jednoj od bolnica u koje su primljene žrtve, negirao je da postoji hitna potreba za krvi, suprotno onome što se objavljivalo na društvenim mrežama.

“Taj problem ne postoji. Ranjene osobe nisu teško povrijeđene”, uvjeravao je Samangani u obraćanju novinarima.

Bolnice u Kandaharu odbile su dati informacije o ranjenicima uz objašnjenje da im je naređeno da ne daju izjave za medije. Pripadnici osiguranja i vatrogasci brzo su očistili područje napada gdje su bili vidljivi tragovi krvi, odjeće, obuće i krhotina.

Broj bombaških napada i samoubilačkih napada u Afganistanu značajno se smanjio od povratka talibana na vlast u augustu 2021. godine i relativno je sigurno. Međutim, brojne naoružane grupe, a posebno pripadnici Islamske države Irak i Levant (ISIL), još predstavljaju prijetnju.

Zabilježene su brojne eksplozije od početka ramazana prije dvije sedmice u Afganistanu, ali talibani su potvrdili tek nekoliko.

Izvor: Agencije