Scholz: Rusija nije tako jaka kao što ljudi sada misle

Njemački kancelar Olaf Scholz je kazao da će Njemačka i Evropa pomoći Ukrajini što duže budu mogle.

'Ako predsjednik Rusije vjeruje da samo mora da obustavi ovaj rat i da će naša podrška oslabiti, onda je pogriješio', rekao je Scholz (REUTERS/Liesa Johannssen)

Sa vojne tačke gledišta, ruski rat u Ukrajini je “brutalan”, ocijenio je njemački kancelar Olaf Scholz u Bundestagu i istakao da Rusija ipak nije jaka.

Na domaćem planu kako tvrdi, “represivni” ruski sistem pokazuje znake nedostatka snage, javlja Die Welt.

Scholz je naglasio da će Njemačka i Evropa pomoći Ukrajini što duže budu mogle.

“Ako predsjednik Rusije vjeruje da samo mora da obustavi ovaj rat i da će naša podrška oslabiti, onda je pogriješio”, dodao je on.

Poruka Rusiji

Prema njegovim riječima, Njemačka i Francuska, Vajmarski trougao, cijela Evropska unija su zajedno i to je, također, poruka koju šalju Rusiji svim ovim odlukama.

Scholz se osvrnuo i na, kako tvrdi, “falsificirane izbore” u Rusiji i “progon” opozicije.

“Isključivanje iz izbora predsjedničkih kandidata koji nemaju velike izglede, ali mogu dobiti previše glasova – ništa od ovoga nije znak snage”, rekao je njemački kancelar pred dvodnevni samit šefova država i vlada EU u Briselu.

Samit u četvrtak biće fokusiran, između ostalog, na podršku Ukrajini, situaciju na Bliskom istoku, proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan i druge teme kao što su migracije i poljoprivreda.

Izvor: Agencije