Ruske novine: Osovina Moskva-Teheran-Peking postaje realnost na moru

Ruski list ‘Nezavisimaya Gazeta’ objavio je da se u sjevernom Indijskom okeanu formira nova alijansa između Kine, Rusije i Irana.

Rusko približavanje Iranu odvija se i kao posljedica uspostavljanja transportnog koridora 'Sjever-Jug' (Reuters)

Ruski list ‘Nezavisimaya Gazeta’ objavio je da se u sjevernom Indijskom okeanu formira nova alijansa između Kine, Rusije i Irana, te da se u Omanskom zaljevu odvijaju zajedničke pomorske vježbe ruskih, iranskih i kineskih ratnih brodova, pod nazivom “Pomorski sigurnosni pojas”.

Ruski list pojašnjava, u izvještaju Vladimira Skosyreva, da se slične vojne vježbe odvijaju od 2018. godine, ali da su trenutni manevri od posebnog značaja za Moskvu u svjetlu sukoba u Ukrajini. Rusko približavanje Iranu odvija se i kao posljedica uspostavljanja transportnog koridora ‘Sjever-Jug’.

Kako prenosi ruska agencija TASS, u vojnim vježbama su učestvovali vodeći brod ruske Pacifičke flote, raketna krstarica “Varyag” i fregata “Marshal Shaposhnikov”.

Učešće Kine i Irana

Prema jednom kineskom listu, vojnici kineske mornarice vježbaju pucanje na moru i operacije spašavanje talaca koje drže pirati. Pucanje je vršeno i noću, a komunikacija između brodova održavana je svjetlosnim signalima. Sa kineske strane je učestvovalo šest brodova, uključujući i razarač s navođenim raketama Urumqi. Specijalne snage iz Kine i Irana vježbali su borbe protiv pirata.

Prema autoru, Peking je saopćio da su vježbe usmjerene na zajedničko održavanje pomorske sigurnosti u regiji. List ‘South China Morning’ pisao je da kineski zvaničnici preferiraju da se ne upuštaju u eskalaciju situacije u Crvenom moru, nakon što je koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama započela odmazdu protiv jemenske grupe Husi.

Autor je spomenuo da Peking, koji ima brodove u vojnoj bazi u Džibutiju, nije zvanično osudio napade Husa, već je samo pozvao Teheran da izvrši pritisak na njih, dok zapadni mediji tvrde da je izvoz kineske robe u Evropu preko Sueckog kanala smanjen kao posljedica napada Husa.

Pravo značenje manevara

Autor je citirao Benjamina Bartona, vanrednog profesora na Univerzitetu Nottingham u Maleziji, koji kaže da je ”ponavljanje zajedničkih vježbi između pomorskih snaga Rusije, Irana i Kine dokaz sve veće saradnje ove tri zemlje na moru. Ovo je posebno važno jer je Crveno more postalo novo bojno polje između Irana i zapadne koalicije. Stoga je uključivanje antipiratskih aktivnosti u vježbe tri zemlje samo trik da odvrati pažnja novinara od pravog značenja vježbi”.

U izvještaju se citira i list ‘The New York Times’ koji navodi da, pored strateškog približavanja između tri zemlje, Rusija, koja je ranije zavisila od Evrope u trgovini, utire nove puteve koji joj omogućavaju da zaobiđe ograničenja, a to je željeznička pruga kroz Azerbejdžan i Iran do iranskih luka u Arapskom zaljevu, koje nisu daleko od Mumbaija, komercijalne prijestolnice Indije. Ovaj put skraćuje vrijeme za 25 do 30 posto između Rusije i luka na Arapskom zaljevu i Mumbaija. Očekuje se da će projekat biti završen do 2028. godine.

Ovaj put je postao ”žila kucavica” za Rusiju i Iran u kontekstu događaja u Ukrajini i Crvenom moru.

Izvor: Agencije