Rekordan ugovor Australije i Njemačke o isporuci oklopnih vozila

Njemački proizvođač oružja Rheinmetall će izrađivati nosače teškog oružja Boxer u australskoj državi Queensland, koji će potom biti izvezeni njemačkoj vojsci.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius na GTK Boxeru tokom posjete poligonu za obuku njemačke vojske Bundeswehr u Hammelburgu 16. maja 2023. (REUTERS/Heiko Becker)

Australija je u četvrtak potpisala ugovor o izvozu više od 100 oklopnih vozila u Njemačku, što se opisuje kao „najveći“ ugovor australske odbrambene industrije u historiji, prenosi agencija Hina pozivajući se na dpa.

Prema ugovoru, njemački proizvođač oružja Rheinmetall će izrađivati nosače teškog oružja Boxer u svojoj tvornici u istočnoj australskoj državi Queensland. Vozila će potom biti izvezena za korištenje njemačkoj vojsci.

Sporazum je odobren u njemačkom Parlamentu, nakon što je australski premijer Anthony Albanese prisustvovao potpisivanju načelnog ugovora između Njemačke i Australije tokom svoje posjete Berlinu u julu prošle godine.

Stotine radnih mjesta

Ugovor, koji će australskoj ekonomiji donijeti više od milijardu australskih dolara (605 miliona eura), osigurat će više od 600 direktnih radnih mjesta, a još više kad se ubroji opskrbni lanac, rekao je Albanese.

Australski ministar odbrane Richard Marles rekao je da je ovaj ugovor najveći vojni izvozni sporazum u historiji države.

“Izrada i izvoz oklopnih nosača teškog oružja Boxer njemačkoj vojsci naglašava jačanje je odnosa naših dviju država”, rekao je u izjavi.

Izvor: Agencije