Protesti protiv Scholza na sajmu knjiga zbog podrške Izraelu

Samo što je Scholz počeo da drži govor na drugom najvećem sajmu knjiga u Njemačkoj poslije Frankfurta, začuo se glasan vrisak.

Prošle nedjelje, njemački kancelar je ponovio svoju podršku Izraelu (REUTERS/Johanna Geron)

Aktivisti su protestovali protiv njemačkog kancelara Olafa Scholza i bojkotovali dok je držao govor na otvaranju Međunarodnog sajma knjiga u Lajpcigu, zbog podrške Izraelu u njegovom ratu na Pojas Gaze.

Samo što je Scholz počeo da drži govor na drugom najvećem sajmu knjiga u Njemačkoj poslije Frankfurta, začuo se glasan vrisak.

List Leipziger Volkszeitung navodi da su demonstranti izgledali kao propalestinski aktivisti i da se moglo čuti skandiranje: “To nije humanitarna katastrofa, to je genocid”.

Scholz je prekinuo svoj govor kako bi se obratio demonstrantima, rekavši: “Prestanite da vrištite, dosta je”, prije nego što je dodao: “Snaga riječi je ta koja nas je okupila ovdje u Lajpcigu, a ne snaga vrištanja”.

Poslije toga se čuo glas koji poziva prisutne da protestuju protiv slanja pošiljki oružja iz Njemačke u Izrael.

Podrška Izraelu

U uvodnoj riječi, Scholz je naglasio vrijednost književnosti u pomaganju čitaocima da shvate različite tačke gledišta.

“Sa svakim poglavljem knjige, sa svakom novom stranicom, u stanju smo prevazići razlike koje ponekad izgledaju nepomirljive u svakodnevnom životu”, rekao je.

Prošle nedjelje, njemački kancelar je ponovio svoju podršku Izraelu, rekavši tokom svoje posjete Tel Avivu da “Izrael ima pravo da se brani od terorizma” Islamskog pokreta otpora Hamas.

Propalestinski protesti proširili su se u Njemačkoj i nizu zemalja od početka izraelske agresije na Pojas Gaze.

Snažna podrška Berlina Izraelu dovela je do demonstracija protiv marginalizacije propalestinskih glasova.

Grupa “Strike German” pozvala je one koji rade u kreativnim oblastima da bojkotuju kulturne institucije u zemlji, a peticija je prikupila stotine potpisa, od kojih je i potpis književnice Ani Erno, dobitnice Nobelove nagrade.

Izvor: Agencije