Njemački tužitelji otvaraju istragu o curenju informacija iz vojske

Ministarstvo odbrane Njemačke također sprovodi vlastitu internu istragu kako bi otkrilo koje su tehničke greške napravljene.

Sadržaj snimka predstavlja skandal za Njemačku od koje Kijev dugo traži da joj dostavi rakete Taurus sposobne da gađaju ciljeve udaljene do 500 kilometara
Kijev od Njemačke dugo traži da joj dostavi rakete Taurus sposobne da gađaju ciljeve udaljene do 500 kilometara (Getty)

Njemačko javno tužilaštvo objavilo je da je otvorilo istragu o snimku tajnog razgovora oficira njemačke vojske o pružanju vojne pomoći Ukrajini, čija je objava nedavno uzburkala javnost.

Glasnogovornica Federalnog tužilaštva u Karlsruheu (jugozapad Njemačke) rekla je da se istragom moraju otkriti odgovorni za operaciju prisluškivanja i da se sumnja na “špijunažu”.

Kako navodi Der Spiegel, ova mjera će omogućiti vođenje istrage u Singapuru, gdje se slučaj i dogodio.

Ovaj razgovor između visokih njemačkih oficira presrela je Rusija 19. februara i objavila ga na društvenim mrežama, što je izazvalo skandal u Njemačkoj.

Individualna greška

Jedan od oficira koji su učestvovali u tajnom razgovoru nalazio se u hotelu u Singapuru gdje se održavao sajam avijacije, gdje je održao video konferenciju putem “neovlaštene veze”, što je omogućilo ruskim špijunima da presretnu razgovor, prema riječima njemačkog ministra odbrane Borisa Pistoriusa, koji je izrazio žaljenje zbog “individualne greške”.

Kasnije je Pistorius naglasio da inspektor zračnih snaga Ingo Gerhartz nije koristio prikladnu vezu tokom ovog razgovora.

Ministarstvo odbrane također sprovodi vlastitu internu istragu kako bi otkrilo “o čemu se moglo govoriti” tokom ovog razgovora i koje su tehničke greške napravljene.

Tokom razgovora, oficiri su se dotakli mogućnosti da se Kijevu isporuče rakete Taurus dugog dometa njemačke proizvodnje.

Unatoč pritiscima na kancelara Olafa Scholza da se Kijevu dostavi ova vojna oprema, on kategorički odbacuje ideju o slanju ovog preciznog oružja, koje ima domet do 500 kilometara, iz straha od eskalacije sukoba na ruskom teritoriju.

Sadržaj snimka predstavlja skandal za Njemačku od koje Kijev dugo traži da joj dostavi rakete Taurus sposobne da gađaju ciljeve udaljene do 500 kilometara.

Izvor: Al Jazeera