Grossi: Omogućiti veće učešće nuklearne energije u energetskoj tranziciji

Svjetski lideri će se okupiti u Briselu kako bi istakli ulogu nuklearne energije u smanjenju upotrebe fosilnih goriva, jačanju energetske sigurnosti i podsticanju ekonomskog razvoja.

Grossi: Upotreba nuklearne energije je suštinsko pitanje (Eugene Hoshiko / Reuters)

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Mariano Grossi izjavio je u Briselu, pred otvaranje prvog samita o nuklearnoj energiji, kojeg organizuju IAEA i Kraljevina Belgija, da mora da se uradi sve što je potrebno da se poveća učešće nuklearne energije u energetskoj tranziciji i procesu dekarbonizacije.

On je prilikom dolaska na samit rekao da svjetski lideri smatraju da je pitanje upotrebe nuklearne energije suštinsko pitanje, prenosi Tanjug.

Grossi je istakao da je jasno da nuklearna energija postoji i da ima važnu funkciju, kao i da je već polovina čiste energije u Evropi nuklearna.

Na pitanje kako to da platimo, Grossi je rekao da je neophodno osigurati da sve dostupne mjere i instrumente finansiranja, uključujući i poreske olakšice.

Jačanje međunarodnih tijela

Na komentar novinara da postoje i sigurnosni aspekti kada je riječ o upotrebi nuklearne energije, Grossi je rekao da se zato moraju ojačati međunarodna tijela poput IAEA-e, kako bismo imali kapacitet i izbjegli probleme.

Na prvom samitu o nuklearnoj energiji u Briselu, kojeg organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Kraljevina Belgija, okupit će se delegacije iz 30 zemalja, predstavnici industrije, šefovi istraživačkih centara, stručnjaci, kao i predstavnici civilnog društva.

Svjetski lideri će se okupiti u Briselu kako bi istakli ulogu nuklearne energije u smanjenju upotrebe fosilnih goriva, jačanju energetske sigurnosti i podsticanju ekonomskog razvoja.

Izvor: Agencije