Forenzička analiza pokazuje Hamasova zlodjela i laži u izraelskim tvrdnjama

Analiza Al Jazeerine istraživačke jedinice otkriva široko rasprostranjena kršenja ljudskih prava od strane boraca Hamasa, ali i da su mnoge informacije bile lažne.

I-Unit je pregledao sate snimaka sa CCTV-a, nadzornih kamera, privatnih telefona i kamera ubijenih boraca Hamasovih (REUTERS/Yasser Qudih)

Istraživačka jedinica Al Jazeere (I-Unit) provela je forenzičku analizu događaja od 7. oktobra, kada su borci Hamasa pokrenuli upad u Izrael koji je transformirao politiku Bliskog istoka.

Analiza “7. oktobar” otkriva široko rasprostranjena kršenja ljudskih prava od strane boraca Hamasa i drugih koji su ih pratili kroz ogradu koja vodi iz Pojasa Gaze i sadrži opširnu listu ubijenih.

No, istraga I-Unita, koji je pregledao sate snimaka sa CCTV-a, nadzornih kamera, privatnih telefona i kamera ubijenih boraca Hamasa, također je otkrila da su mnoge priče koje su izašle u javnost u danima nakon napada bile lažne.

To uključuje tvrdnje o zločinima poput masovnog ubijanja i odrubljivanja glava bebama, kao i tvrdnje o raširenom i sistemskom silovanju, što su priče koje su političari u Izraelu i na Zapadu više puta koristili kako bi opravdali brutalnost naknadnog bombardiranja Pojasa Gaze, u kojem je dosad ubijeno gotovo 32.000 ljudi.

Nakon detaljne analize svih dostupnih podataka, I-Unit je zaključio da su tvrdnje izraelske vojske da je pronašla osam spaljenih beba u kući u kibucu Be’eri netačne. Analizom je utvrđeno da u kući nije bilo beba, a 12 ljudi koji su bili unutra gotovo su sigurno ubile izraelske snage, nakon što su upale u objekat.

Ovo je bio jedan u nizu događaja u kojima su policija i vojska, po svemu sudeći, ubile izraelske državljane.

I-Unit je identificirao 19 takvih žrtava, ali stvarna brojka vjerovatno je veća. Također je identificirano 27 zarobljenika koji su preminuli između svojih domova i ograde Gaze, u okolnostima koje nisu razjašnjene.

Jesu li to bili naoružani napadači ili taoci?

Snimak iz izraelskih helikoptera Apache prikazuje brojne udare na vozila i pojedince koji se vraćaju u Gazu.

“Zabrinjava me ovaj snimak jer ne možemo reći jesu li to Hamasovi naoružani napadači ili… taoci. I ne vjerujem da bi pilot helikoptera, ili vojnik na mitraljezu to mogli reći”, rekao je Chris Cobb-Smith, veteran britanske vojske i istraživač ljudskih prava.

Film sadrži intervju s Yossijem Landauom, južnim komandantom Zake, volonterske organizacije zadužene za prikupljanje tijela nakon nasilja 7. oktobra. I-Unit je suočio Landaua sa dokazima da su mnoge priče o zločinima koje je Zaka prenosio medijima bile vrlo upitne.

I-Unit je također ispitao tvrdnje da se 7. oktobra dogodilo široko rasprostranjeno seksualno nasilje.

Zaključio je da, iako su se izolirana silovanja možda dogodila, nije bilo dovoljno dokaza koji bi podržali navode da je silovanje bilo “rašireno i sistemsko”.

“Da bismo pokazali da je bilo rašireno i sistemsko, trebalo bi nam puno više dokaza nego što je do danas izašlo na vidjelo”, kaže Madeleine Rees, glavna tajnica Ženske međunarodne lige za mir i slobodu.

Izvor: Al Jazeera