Blinken se sastao s arapskim dužnosnicima, pozivaju na ‘trajni prekid’ rata u Gazi

Američki državni sekretar razgovarao je s egipatskim predsjednikom i prijestolonasljednikom Saudijske Arabije u najnovijoj bliskoistočnoj turneji.

Američki državni sekretar Antony Blinken sastao se sa saudijskim prijestolonasljednikom i premijerom Mohammedom bin Salmanom u Jeddahu, Saudijska Arabija, 20. marta 2024. [Evelyn Hockstein/Pool via Reuters]

Američki državni sekretar Antony Blinken ocijenio je u četvrtak u Kairu da bi velika izraelska operacija u Rafahu na jugu Pojasa Gaze bila “greška” te da je dogovor o prekidu vatre između Izraela i Hamasa “moguć”.

“Smanjuje se jaz” u pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze koji se održavaju u Dohi, gdje će se šef izraelske obavještajne službe u petak sastati sa šefom CIA-e, i “premda je teško postići (dogovor), to je još moguće”, rekao je Blinken.

“Postoje bolji načini za upravljanje Hamasovom prijetnjom”, dodao je, ocijenivši da je kopnena invazija na Rafah “nepotrebna”. U Rafahu, na granici s Egiptom, utočište je potražilo gotovo 1,5 miliona Palestinaca prognanih zbog rata.

SAD-ova rezolucija

Blinken je rekao da je SAD iznio prijedlog rezolucije članicama Vijeća sigurnosti UN-a koji poziva na “trenutni prekid vatre povezan s puštanjem na slobodu talaca” u Pojasu Gaze.

Glasanje o tom tekstu još nije predviđeno.

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry također je pozvao na prekid vatre i puštanje na slobodu talaca i zatvorenika nakon više od pet mjeseci rata.

“Izrael ne smije izvesti nikakvu vojnu operaciju u Rafahu kako ne bi bilo još više žrtava i prognanih”, rekao je.

Ranije tokom dana, Egipat, Katar, Saudijska Arabija, Jordan i Ujedinjeni Arapski Emirati sudjelovali su u Kairu na ministarskom sastanku o ratu u Pojasu Gaze.

U zajedničkoj izjavi, sudionici su pozvali na “potpuni i trenutni prekid vatre” i “otvaranje svih prijezala između Izraela i Pojasa Gaze” preko kojih humanitarna pomoć stiže na kapaljku.

Izvor: Al Jazeera i agencije