Anketa: Vođa Hamasa dobio bi 70 posto glasova ako se kandidira protiv Abbasa

Rezultati ankete se mijenjaju ako se lideru Fataha Marwanu Barghoutiju, koji je u pritvoru, da pravo učešća, jer bi dobio najviše glasova.

Predsjednik političkog biroa Hamasa Ismail Haniyeh dobio bi 70 posto glasova ako bi se borio samo protiv Abbasa [Handout/Iranian Ministry of Foreign Affairs via AFP]

Anketa javnog mnijenja pokazala je da bi predsjednik političkog biroa Islamskog pokreta otpora Hamas Ismail Haniyeh dobio 70 posto glasova ako se kandiduje protiv sadašnjeg palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, koji bi dobio samo 22 posto.

Anketu je proveo Palestinski centar za politička i anketna istraživanja (PCPSR) 5. marta, a anketirano je 1.580 osoba, od kojih 830 na okupiranoj Zapadnoj obali, a ostali u Pojasu Gaze.

Anketa je pokazala da 84 posto anketiranih želi da palestinski predsjednik Mahmoud Abbas podnese ostavku, a 65 posto palestinske vlasti vidi kao teret za narod.

Barghouti najpopularniji

Međutim, rezultati ankete se mijenjaju ako se lideru Fataha Marwanu Barghoutiju, koji je u pritvoru, da pravo učešća, jer anketa pokazuje da je ispred Abbasa i Haniyeha, ako bi se sva trojica kandidirali za predsjednika.

Kada bi samo Barghouti i Haniyeh učestvovali na izborima, Barghouti bi vodio sa 60 posto glasova.

Anketa je pokazala i veliku podršku operaciji Potop al-Aksa, jer rezultati pokazuju da tri četvrtine Palestinaca vjeruje da je ova operacija dovela palestinsko pitanje u centar pažnje, čime su završene godine njegovog zanemarivanja na regionalnom i međunarodnom nivou.

Izvor: Al Jazeera