Ukrajina želi učiniti važan korak prema članstvu u NATO-u na samitu u julu

Američka ambasadorica pri NATO-u Julianne Smith prošlog mjeseca je rekla kako ne očekuje da će savez Ukrajini uputiti pozivnicu za članstvo na nadolazećem samitu.

Ukrajinska vojska pruža čvrst otpor ruskoj agresiji od februara 2022. godine (EPA-EFE/SERGEY KOZLOV)

Ukrajina radi na tome da osigura “snažan i dalekosežan korak” prema članstvu u NATO-u na samitu vojnog saveza u Washingtonu u julu, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Američka ambasadorica pri NATO-u Julianne Smith je prošlog mjeseca rekla kako ne očekuje da će savez Ukrajini uputiti pozivnicu za članstvo na nadolazećem samitu.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba je, na pitanje novinara o ciljevima Kijeva na vašingtonskom samitu, rekao da neće dati pojedinosti o raspravama, ali postoji “veoma aktivna uključenost” s vodstvom NATO-a i saveznicima.

Snažni napori ka članstvu

“Mislimo da Ukrajina ispunjava glavne kriterije za članstvo, što je sposobnost odbrane granica NATO-a. To činimo braneći Ukrajinu”, rekao je novinarima na internetskoj medijskoj konferenciji.

“Naporno radimo na tome da ostvarimo snažan i dalekosežan korak prema ukrajinskom članstvu u NATO-u na samitu u Washingtonu”.

Rusija, koja je počela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, oštro se protivi dugoročnoj strateškoj ambiciji Kijeva da se pridruži NATO savezu.

Izvor: Agencije