U ukrajinskom napadu na Belgorod jedna osoba poginula, dvije povrijeđene

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov smatra da bi broj žrtava mogao biti povećan.

U ukrajinskom granatiranju pogođeno 12 stambenih zgrada, 16 automobila, dva vrtića i škola (Stringer/Reuters)

U ukrajinskom granatiranju ruske oblasti Belgorod jedan civil je ubijen, a dvoje je povrijeđeno, izjavio je guverner Vjačeslav Gladkov.

U objavi na Telegramu Gladkov navodi da su informacije preliminarne i da bi broj žrtava mogao biti veći, prenosi Anadolija.

“Čovjek je bio u automobilu kada su ga pogodili geleri, preminuo je od zadobijenih rana prije dolaska hitne pomoći. Ranjene su dvije osobe”, rekao je.

Gladkov je dodao da je u ukrajinskom granatiranju pogođeno 12 stambenih zgrada, 16 automobila, dva vrtića i škola.

Ministarstvo za vanredne situacije saopćilo je da su četiri radnika hitnih službi povrijeđena u gradu Gorlovka, u Donjeckoj oblasti.

“Sinoć je pri granatiranju ukrajinskih oružanih snaga zapaljeno centralno urbano područje Gorlovka. Vatrogasna jedinica je brzo stigla na mjesto događaja. Prilikom gašenja požara iz drona je više puta bačen eksplozivni predmet, a osoblje je uspjelo otići u sklonište”, navodi se u saopštenju.

Evakuacija djece

Rusija planira evakuirati oko 9.000 djece iz pograničnog područja jer ga Ukrajina neprekidno granatira, rekao je lokalni dužnosnik. Djeca će biti premještena iz regije Belgorod dalje na istok, daleko od ukrajinske granice, rekao je u utorak Gladkov.

Objava je uslijedila dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da Kremlj želi stvoriti tampon zonu kako bi zaštitio pogranične regije od dalekometnih ukrajinskih napada i prekograničnih napada koji su se događali sve češće posljednjih mjeseci.

Ukrajina je upotrijebila svoju dalekometnu vatrenu moć da gađa rafinerije nafte i skladišta duboko u Rusiji i nastojala je uznemiriti ruska pogranična područja, vršeći politički pritisak na Putina.

Osim toga, ruski protivnici Putina i Kremlja sa sjedištem u Ukrajini pokrenuli su prekogranične napade.

Izvor: Agencije