Trump od Vrhovnog suda traži imunitet od krivičnog progona

Trump se žali na odluku nižeg suda koji je odbio da ga zaštiti od krivičnog postupka koji vodi specijalni tužilac Jack Smith.

Donald Trump, prvi bivši predsjednik koji se suočava s krivičnim progonom, republikanski je kandidat na predsjedničkim izborima 5. novembra na kojima će se za novi mandat boriti s demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom (Andrew Kelly/Reuters)

Bivši američki predsjednik Donald Trump podnio je podnesak Vrhovnom sudu Sjedinjenih Američkih Država, u kojem traži imunitet od krivičnog progona zbog pokušaja poništavanja svog izbornog poraza 2020. godine, a slučaj bi se trebao naći pred sucima sljedeći mjesec.

Trump se žali na odluku nižeg suda koji je odbio da ga zaštiti od krivičnog postupka koji vodi specijalni tužilac Jack Smith jer je bio predsjednik kada je poduzeo radnje s ciljem poništavanja izborne pobjede Joea Bidena, prenosi Hina navode Reutersa.

Podnesak iznosi argumente slične onima koje su Trumpovi advokati ranije iznijeli, pokušavajući ga zaštititi od krivičnog progona i ponavlja izjave koje je Trump dao tokom kampanje.

“Predsjednik ne može funkcionisati, a samo predsjedništvo ne može zadržati svoju nezavisnost, ako se predsjednik suoči s krivičnim progonom za službena djela nakon što napusti dužnost”, navodi se u podnesku.

Trump, prvi bivši predsjednik koji se suočava s krivičnim progonom, republikanski je kandidat na predsjedničkim izborima 5. novembra, na kojima će se za novi mandat boriti s demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom.

Upitno plaćanje kazne

Trump nije uspio osporiti svjedočenja Michaela Cohena i Stormy Daniels na njegovom nadolazećem suđenju po optužnici da je njegov bivši advokat platio glumici u filmovima za odrasle za šutnju prije izbora 2016. godine.

Prošlog je mjeseca zatražio od suca Juana Merchana da blokira njihovo svjedočenje, tvrdeći da je Cohen u prošlosti lagao i da će vjerovatno ponovno lagati te da će Daniels, čije je pravo ime Stephanie Clifford, nastojati iskoristiti suđenje da unovči svoju priču, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Izjasnio se nedužnim po 34 tačke optužnice za krivotvorenje poslovne dokumentacije, čime je želio prikriti da je platio Cohenu za isplatu Daniels kako bi šutjela o odnosu koji je imala s Trumpom 2006. godine, a koji Trump negira, podsjeća Tanjug.

Suđenje je prethodno bilo zakazano za 25. mart, ali je prošle sedmice odgođeno za najmanje mjesec dana.

Advokati bivšeg američkog predsjednika saopćili su da on ne može pronaći privatnu kompaniju koja bi garantovala 464 miliona dolara koje mu je sud naložio da plati u građanskoj parnici u slučaju prevare u New Yorku, što bi mu omogućilo da podnese žalbu.

Izvor: Agencije