Je li Netanyahu uspio ‘zavrnuti ruku’ Washingtonu?

List Washington Post citirao je zvaničnike američke administracije koji su rekli da Bidenova strategija u vezi s Izraelom ‘ide ka neuspjehu’.

Vjeruje se da je Netanyahu uspio ograničiti Gantzovu ulogu, jer više nije američka karta dobiti (Mmar Awad/Reuters)

Mišljenja analitičara programa “Gaza… Šta dalje”, u epizodi od 19. marta 2024. godine, razlikovala su se kada je riječ o uspjehu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u zavrtanju ruku administraciji američkog predsjednika Joea Bidena i njegovom iskorištavanju sve većih kritika Washingtona na račun njega.

Profesor političkih nauka na Univerzitetu An-Najah u Palestini dr. Hassan Ayoub rekao je da se trenutno održavaju pregovori između Bidenove administracije i Netanyahua o granicama do kojih se može ići u ovom ratu, otkrivajući tri teme o kojima se pregovara, držeći da je to pitanje, samo po sebi, pobjeda izraelskog premijera.

Ayoub objašnjava da postoji potpuna saglasnost između dvije strane u pogledu pregovora o oslobađanju zarobljenika zatočenih u Gazi, tokom privremenog primirja, a ne trajnog prekida vatre, uprkos američkoj percepciji poslijeratnih aranžmana, kojom Washington želi da Palestinska samouprava ili regionalni faktori upravljaju Gazom, dok Tel Aviv to odbija.

Treća tačka, koja je najveći kamen spoticanja između dvije strane, odnosi se na palestinsko pitanje u okviru regionalnih aranžmana kojima Amerika teži, a u svjetlu vraćanja procesu arapsko-izraelske normalizacije odnosa, koji bi Palestincima donio političku, a Izraelu sigurnosnu dobit, prema mišljenju Ayouba.

Zauzvrat, bivši zvaničnik američkog State Departmenta William Lawrence ne vjeruje da je Netanyahu uspio zavrnuti ruke Washingtonu.

Netanyahu je nesretan i sam preferira trajni prekid vatre u Gazi, ali shvata da je nesposoban realizirati ga.

Istakao je da je dilema u tome što su se Izrael i Hamas vratili na svoje početne pozicije i crvene linije, ukazujući na nepostojanje konsenzusa između Washingtona i Tel Aviva u vezi s invazijom na Rafah.

List Washington Post je citirao zvaničnike američke administracije koji su rekli da Bidenova strategija u vezi s Izraelom “ide ka neuspjehu” i da se američki predsjednik, nakon više od pet mjeseci, našao “duboko uvučen u rat koji nije želio”.

Šta je alternativa Netanyahuu?

Kada je riječ o opcijama Sjedinjenih Američkih Država, Ayoub naglašava da Washington ono što se događa u Gazi percipira na način da pravi razliku između Izraela, kao okupatorske države i naseljeničko-kolonijalne sile i Netanyahuove vlade, vršeći pritisak da se ova posljednja zamijeni. Međutim, u tome nailazi na poteškoće, jer Netanyahu dobro upravlja situacijom, posebno nakon što je Gideon Sa'ar napustio blok ministra odbrane Bennyja Gantza. Također je iskoristio i napade ministara nacionalne sigurnosti i finansija Itamara Ben-Gvira i Bezalela Smotricha na vojni establišment.

U pokušaju analize mogućeg scenarija Netanyahuove smjene, Ayoub je rekao da nijedan izraelski politički lider, Gantz ili bilo koji drugi, neće moći formirati vladu osim u koaliciji, uglavnom s desničarskim blokom, uključujući i ultra-desničarske jevrejske stranke.

Lawrence se slaže s palestinskim akademikom da u Washingtonu postoji razlika između podrške Netanyahuu i podrške Izraelu, dok Biden pokušava uvjeriti Jevreje u neophodnost većeg pritiska na Izrael, nastojeći, također, ugoditi i Arapima prije idućih predsjedničkih izbora.

Vjeruje se da je Netanyahu uspio ograničiti Gantzovu ulogu, jer više nije američka karta dobiti, ali je istovremeno naglasio da potonji i dalje uživa veliku podršku glasača, prema istraživanjima javnog mnijenja, pojašnjavajući da je najveća greška Amerike ta da uvjerava Izrael da riješi situaciju umjesto da mu rješenje nametne.

Upozorio je na neophodnost promjene američke politike s novom Palestinskom vladom i budućom Izraelskom nakon predstojećih izbora, ali i da Sjedinjene Američke Države moraju nastaviti saradnju s postojećom Izraelskom vladom i vojnim establišmentom, iako vlada Netanyahua, prema mišljenju Bidena, radi sve suprotno od onoga što Izraelu treba i sve što radi, radi pogrešno.

Istakao je da Netanyahu svakodnevno gubi američku podršku, jer ga slobodno kritiziraju u Senatu, a historijski je najkritiziraniji izraelski zvaničnik u Washingtonu, vjerujući da će Biden nastaviti s pritiscima, pokušavajući uvjeriti Jevreje i Izraelce u neophodnost nepokretanja operacije na Rafah i okončanja humanitarne krize.

Izvor: Al Jazeera