Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku

Kazao je kako iz ličnih i političkih razloga odstupa s mjesta predsjednika Vlade i čelnika vladajuće stranke Fine Gael.

Varadkar: Nemam ništa drugo zacrtano (REUTERS/Elizabeth Frantz)

Irski premijer Leo Varadkar objavio je u srijedu da iz ličnih i političkih razloga odstupa s mjesta predsjednika Vlade i čelnika vladajuće stranke Fine Gael, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

“Danas podnosim ostavku na mjesto predsjednika i lidera stranke Fine Gael i dat ću ostavku kao premijer čim moj nasljednik bude mogao preuzeti tu dužnost”, rekao je Varadkar novinarima okupljenima ispred Vladinih zgrada u Dublinu.

Varadkarov odlazak sa čela trostranačke koalicije neće automatski dovesti do izbora. Rekao je da je zatražio da se novi predsjednik stranke izabere 6. aprila kako bi se omogućio izbor novog premijera nakon što se Parlament vrati s uskršnjih praznika.

Varadkar je u emotivnom nastupu poručio da je pravo vrijeme da odstupi i da ne postoji “pravi razlog” iza njegove odluke.

“Nemam ništa drugo zacrtano, nemam ništa na umu. Nemam konkretne lične ili političke planove”, rekao je.

Idući izbori 2025.

Varadkar je 2017. postao prvi homoseksualni premijer nekada nepokolebljivo katoličke države te najmlađa osoba na toj dužnosti. Vratio se na premijersku funkciju 2022. prema dogovoru o rotaciji između Fine Gael i Fianna Fail, najvećih stranaka u trostranačkoj koaliciji s manjom Zelenom strankom.

Idući izbori trebaju se održati početkom 2025. godine.

Kandidati za nasljednika Varadkara na mjestu čelnika stranke Fine Gael su ministar visokog obrazovanja Simon Harris koji je bio ministar zdravstva tokom pandemije COVID-19, ministar poduzetništva Simon Coveney, ministar javnih rashoda Paschal Donohoe i ministrica pravosuđa Helen McEntee.

Izvor: Agencije