Granični prelaz između Libije i Tunisa zatvoren nakon sukoba

Do zatvaranja je došlo nakon što je Libija objavila da su ‘odmetnici’ napali granični prelaz Ras Jedir.

Ras Jedir je glavna prijelazna tačka između dvije sjevernoafričke zemlje [File: Ismail Zitouny/Reuters]

Tunis i Libija zatvorili su glavni granični prelaz Ras Jedir zbog oružanih sukoba, prema navodima tuniske državne televizije i libijskih vlasti.

Libijsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da su “odmetnici” napali granicu, kuda prolazi veliki broj Libijaca koji često idu u Tunis na liječenje te kuda kamioni s robom prolaze u suprotnom pravcu.

“Potez koji su izvele te odmetničke grupa neće se tolerirati, a protiv onih koji su bili uključeni bit će poduzete zakonske mjere i bit će izrečene najoštrije kazne”, saopćilo je Ministarstvo sa sjedištem u Tripoliju, ne navodeći detalje.

Granični prelaz u pustinjskom području Ras Jedir udaljen gotovo 170 kilometara od libijskog glavnog grada Tripolija glavna je prelazna tačka između dvije sjevernoafričke zemlje.

Prema lokalnim medijima, u ponedjeljak navečer su izbili oružani sukobi između naoružanih grupa koje kontroliraju Ras Jedir i snaga sigurnosti koje je poslao Tripoli.

Unosna trgovina

U ponedjeljak je libijski ministar unutrašnjih poslova Imad Trabelsi naredio “odjelu za provedbu zakona” tog ministarstva da intervenira u Ras Jediru kako bi se “borili protiv krijumčarenja i kršenja sigurnosti” te olakšali putovanja.

Neverificirani snimci na društvenim mrežama su prikazali zapaljeno vozilo u Ras Jediru i ljude koji trče, a čuo se i zvuk pucnjave.

Tuniski radio Tataouine objavio je kasno u ponedjeljak da je Tunis zatvorio prelaz zbog sigurnosti građana koji idu u Libiju.

Grupe iz gradova u pograničnom području godinama kontroliraju Ras Jedir, izvlačeći korist iz unosne pogranične trgovine.

Hiljade tuniskih porodica na jugu, također, žive od trgovine.

U Libiji vlada nesigurnost otkako je 2011. pobuna, koju je podržavao NATO, dovela do svrgavanja dugogodišnjeg vladara Moammera Gaddafija i podijeljena je između istočne i zapadne frakcije, sa suparničkim administracijama koje upravljaju svojim područjem.

Izvor: Agencije