Eksplozija u rudniku uglja u Pakistanu, poginulo 12 rudara

Incidenti ove vrste nisu novost u pakistanskim rudnicima koji su poznati po opasnim radnim uvjetima i niskim sigurnosnim standardima.

Rudari ispred rudnika uglja u rudarskoj regiji Khost u pokrajini Balučistan 20. marta 2024. godine (Odjel za razvoj rudnika i minerala u pokrajini Balučistan/AFP)

Najmanje 12 rudara poginulo je u eksploziji plina u rudniku uglja u pakistanskoj jugozapadnoj pokrajini Balučistan.

Eksplozija u privatnoj jami u Harnaiju, u rudarskoj regiji Khost, dogodila se kasno u utorak, ostavljajući rudare zarobljene oko 240 metara pod zemljom u urušavanju koje je ubrzo uslijedilo. Spasioci su radili cijelu noć, izvlačeći tijela 12 rudara.

Osmero ljudi koji su pokušavali spasiti svoje kolege su, također, bili zarobljeni nekoliko sati. Kasnije ih je vladin spasilački tim odveo na sigurno, neke od njih i bez svijesti.

Rizični uvjeti rada

Abdullah Shahwani, generalni direktor Rudarstva u Balučistanu, potvrdio je broj mrtvih, rekavši da je incident izazvao gas metan, inače jedan od čestih uzroka nesreća u zapadnim područjima Pakistana bogatim ugljem.

Pakistanski premijer Shehbaz Sharif izrazio je “žalost zbog gubitka dragocjenih života”.

Incidenti ove vrste nisu novost u pakistanskim rudnicima koji su poznati po opasnim radnim uvjetima i niskim sigurnosnim standardima.

U maju 2018. godine 23 osobe su poginule, a 11 povrijeđeno nakon eksplozije plina u dva susjedna rudnika uglja u Balučistanu, najvećoj, ali najsiromašnijoj pakistanskoj pokrajini, bogatoj resursima.

Ukupno su 43 radnika poginula 2011. godine kada su eksplozije plina izazvale kolaps u drugom rudniku u Balučistanu.

“Ovaj incident nije prvi niti će biti posljednji u Balučistanu”, poručila je Lala Sultan, čelnica Balučistanske federacije radnika rudnika uglja.

Istraga o uzroku eksplozije je u toku.

Izvor: Al Jazeera i agencije