Afganistan: Školska godina počela bez djevojčica kojima su talibani zabranili školovanje

Agencija UN-a za djecu kaže da je više od milion djevojčica pogođeno zabranom.

Procjenjuje se da pet miliona djevojčica nije išlo u školu prije talibanskog preuzimanja vlasti zbog nedostatka objekata i drugih razloga (Novinska agencija Zapadne Azije/Reuters)

Školska godina u Afganistanu počela je u srijedu, ali bez djevojčica kojima su talibani zabranili da pohađaju nastavu nakon šestog razreda, što je čini jedinom zemljom s ograničenjima u obrazovanju žena, javlja Anadolija.

Agencija UN-a za djecu kaže da je više od milion djevojčica pogođeno zabranom. Također se procjenjuje da pet miliona djevojčica nije išlo u školu prije talibanskog preuzimanja vlasti zbog nedostatka objekata i drugih razloga.

Talibansko Ministarstvo obrazovanja obilježilo je početak nove akademske godine ceremonijom na kojoj novinarkama nije bilo dozvoljeno da prisustvuju.

Sporna i odjeća

U pozivima upućenim novinarima piše: “Zbog nedostatka odgovarajućeg mjesta za sestre, izvinjavamo se novinarkama”.

Tokom ceremonije talibanski ministar obrazovanja Habibullah Agha rekao je da Ministarstvo pokušava “povećati kvalitet obrazovanja vjerskih i modernih nauka što je više moguće”.

Ministar je, također, pozvao učenike da izbjegavaju nošenje odjeće koja je u suprotnosti sa islamskim i afganistanskim principima.

Abdul Salam Hanafi, talibanski zamjenik premijera, rekao je da pokušavaju proširiti obrazovanje u “svim udaljenim područjima u zemlji”.

Zabrana obrazovanja djevojčica i dalje je najveća prepreka talibana da stječu priznanje kao legitimni vladari Afganistana.

Agencija AFP prenosi da su uniformisani dječaci nosili crno-bijele talibanske zastave dok su pristizali na nastavu u Kabulu, gdje su zvaničnici čekali početak svečane ceremonije povodom nove školske godine. Međutim, sedamnaestogodišnja stanovnica Kabula Zuhal Shirzad morala je danas ostati kod kuće.

“Svake godine kada moj brat ide u školu, osjećam se veoma razočarano”, poručila je.

Talibanske vlasti su tu zabranu donijele nakon povratka na vlast 2021. godine kada su uvele stroga pravila.

Izvor: Agencije