Zelenski: U ruskom napadu na Odesu poginule dvije, povrijeđeno osam osoba

Moramo ojačati zračni štit Ukrajine kako bismo zaštitili ljude od ruskog terorizma, više sistema protivzračne odbrane i više raketa za te sisteme spasit će živote, poručio je ukrajinski predsjednik.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u objavi na društvenim mrežama naveo da se 'Rusija nastavlja boriti protiv civila' (Ured predsjednika Ukrajine/Reuters)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da su najmanje dvije osobe poginule, a osam ih je povrijeđeno, uključujući jedno dijete, u napadu ruske bespilotne letjelice (UAV) tipa “Shahed” na stambenu zgradu u gradu Odesi, javlja Anadolija.

Zelenski je u objavi na društvenim mrežama naveo da se “Rusija nastavlja boriti protiv civila” i da je ruska vojska bespilotnim letjelicama tipa “Shahed” napala gradove u regiji Harkov, Odesa i Sumy.

Napominjući da je jedna od bespilotnih letjelica pogodila stambenu zgradu u Odesi, Zelenski je naveo: “Uništeno je 18 stanova. Dvije osobe su poginule, a osam osoba, među kojima i jedno dijete, je povrijeđeno. Izražavam saučešće porodicama i rodbini poginulih.”

Dodao je da se napori potrage i spašavanja nastavljaju bez prekida.

Nizozemska se pridružila u pomoći Ukrajini

Ističući da su Ukrajini potrebni sistemi protivzračne odbrane, Zelenski je pozvao svoje partnere: “Moramo ojačati zračni štit Ukrajine kako bismo zaštitili naše ljude od ruskog terorizma. Više sistema protivzračne odbrane i više raketa za te sisteme spasit će živote.”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i nizozemski premijer Mark Rutte potpisali su jučer u Harkovu bilateralni sigurnosni sporazum između dvije zemlje.

“Dokument uključuje dvije milijarde eura vojne pomoći Nizozemske ove godine, kao i dalju pomoć u odbrani u narednih 10 godina”, naveo je Zelenski na društvenoj mreži X.

Dodao je da se u dokumentu prioritet daje “osiguravanju protuzračne odbrane i artiljerije, sa posebnim naglaskom na jačanju ukrajinske avijacije”, prenosi Tanjug.

Pored toga, ukrajinski predsjednik je istakao da je u dokumentu Nizozemska podržala buduće članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji i NATO-u.

Izvor: Agencije