Trump pobijedio na ‘caucusu’ republikanaca u Michiganu i Missouriju

Više od 1.600 članova učestvovalo je na zboru birača u gradu Grand Rapids u Michiganu gdje su birali delegate za Trumpa ili za bivšu ambasadoricu u UN-u Haley, za stranačku konvenciju u julu.

Trump je pobijedio na predizborima u utorak osiguravši 12 od 16 delegata, a u subotu je uzeo i ostalih 39 (EPA-EFE/Erik S. Lesser)

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump u subotu je pobijedio na zborovima birača u Michiganu i Missouriju, približivši se tako dodatno republikanskoj nominaciji za predsjedničke izbore u novembru.

U obje države Trump je porazio Nikki Haley, svoju posljednju preostalu konkurenticu za republikansku predsjedničku nominaciju, približivši se nominaciji svoje stranke i vjerovatnom revanšu na predsjedničkim izborima s demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom.

U Michiganu je Trump pobijedio Haley u svih 13 okruga koji su učestvovali u zboru birača (eng. causus), objavila je Republikanska stranka.

Agencija Associated Press proglasila je pobjedu Trumpa na zboru birača u Missouriju iako se glasovi još prebrojavaju, ali se pokazalo da je bivši predsjednik SAD-a daleko ispred Haley.

Ubjedljiva pobjeda

Više od 1.600 članova učestvovalo je na zboru birača u gradu Grand Rapids u Michiganu gdje su birali delegate za Trumpa ili za bivšu ambasadoricu u UN-u Haley, za stranačku konvenciju u julu.

Republikanci u subotu održavaju i predizbore u Idahou, što će biti zadnja prilika za Haley uoči super utorka 5. marta, najvažnijeg dana predizbora kada glasa 15 država.

S ranijim pobjedama u Iowi, New Hampshireu, Nevadi i Južnoj Karolini Trump je veliki favorit predizbora, a Haley se i dalje drži zahvaljujući donatorima koji žele alternativu bivšem predsjedniku.

Za ovaj izborni ciklus, republikanci u Michiganu odlučili su se za hibridni sistem, podijeljen između klasičnih predizbora, održanih u utorak, i zbora birača ili ‘caucusa’.

Trump je pobijedio na predizborima u utorak osiguravši 12 od 16 delegata, a u subotu je uzeo i ostalih 39.

Izvor: Agencije