Švicarci na referendumu o 13. penziji

Švicarski sindikati iznijeli su prijedlog da se uvede dodatna mjesečna socijalna naknada kako bi se penzionerima pomoglo zbog rasta životnih troškova u toj bogatoj alpskoj zemlji.

Švicarska spada među najskuplje zemlje svijeta (Arnd Wiegmann / Reuters)

Švicarci će u nedjelju glasati o dvije inicijative kojima se želi promijeniti život penzionera na dijametralno suprotne načine – jednom se inicijativom želi povećati penzije, a drugom podići dob za odlazak u penziju.

Švicarski sindikati iznijeli su prijedlog da se uvede dodatna mjesečna socijalna naknada kako bi se penzionerima pomoglo zbog rasta životnih troškova u toj bogatoj alpskoj zemlji, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Inicijativa, nazvana “Bolji život u penziji”, traži isplatu 13. penzije svake godine, poput 13. plaće koju dobivaju mnogi radnici u Švicarskoj.

Nije izvjesno da će prijedlog proći

Ankete pokazuju da većina Švicaraca to podržava, iako izgleda da se broj pobornika smanjuje i još nije izvjesno da će prijedlog proći.

Mjesečna socijalna naknada u Švicarskoj može iznositi do 2.450 švicarskih franaka (2.554 eura) za pojedince i 3.675 franaka (3.830 eura) za bračne parove.

To možda izgleda mnogo, ali u zemlji koja spada među najskuplje u svijetu to nije tako.

Najamnina za tipični dvosobni stan u švicarskim gradovima iznosi najmanje 3.000 franaka (3.127 eura), a kafa košta i više od pet franaka (5,21 eura).

Ako Švicarci odobre tu promjenu, ne bi bili prvi u Evropi. Susjedni Lihtenštajn, još jedna skupa zemlja koja koristi švicarski franak, već godinama ima sličan sistem.

Životni troškovi rastu u nebesa

“Imamo krizu kupovne moći”, rekao je čelnik Švicarske sindikalne federacije (SGB) Pierre-Yves Maillard, koji pripada kampanji “da”.

“Penzionerima pada životni standard”, rekao je za AFP.

Penzioner Jakob Hauri s time se složio.

“Životni troškovi samo rastu”, rekao je, žaleći se da bi socijalno osiguranje “trebalo jamčiti minimum za život, ali to više nije tako”.

Lijeve stranke podržavaju inicijativu, a desničarske i centrističke stranke žestoko joj se protive, kao i švicarska vlada i parlament.

Vlada ističe da bi mjera koštala više od četiri milijarde švicarskih franaka na godinu, upozoravajući da bi zahtijevala povećanja poreza i da bi mogla ugroziti finansijsku stabilnost sistema socijalnog osiguranja.

“Ako inicijativa prođe, puno penzionera dobit će 13. isplatu socijalnog osiguranja iako im zaista nije potrebna”, upozorila je.

Desničari ideju smatraju ‘neodgovornom’

Za krajnje desnu Švicarsku narodnu stranku ta “neodgovorna” inicijativa omogućit će parazitima da iskorištavaju sistem socijalnog osiguranja.

Švicarska najveća stranka nastoji privući podršku birača oglasima, uključujući jedan koji prikazuje kako novčanica od 100 franaka odlazi u odvod. Izgleda da ta kampanja ima efekta.

U posljednjem ispitivanju javnog mnijenja, koje je proveo gfs.bern za javnu televizijsku kuću SSR, 53 posto ispitanika reklo je da podržavaju inicijativu, a 43 posto je reklo da joj se protivi.

U sličnom ispitivanju prije manje od mjesec dana, podrška za inicijativu iznosila je 61 posto.

Sve je manje izvjesno i da će inicijativa dobiti dvostruku većinu potrebnu za prolazak, odnosno podršku birača i većinu u većini od 26 švicarskih kantona.

“Nadamo se”, rekao je Maillard.

Podizanje dobi za odlazak u penziju

Švicarski sistem direktne demokratije u nedjelju će odlučivati i o pozivu mladeži desne Liberalne stranke koji traže da se dob za penziju postepeno podigne sa 65 na 66 godina u idućih 10 godina kako bi se osiguralo puno finansiranje penzionog sistema.

O tome se glasa manje od dvije godine nakon što su švicarski birači tijesno odlučili podići dob za penziju za žene sa 64 na 65 godina starosti, kao što vrijedi za muškarce.

No izgleda da ta inicijativa nema izgleda za uspjeh.

Posljednje ankete pokazuju da samo 35 posto ispitanika podržava takvu odluku, a 63 posto se protivi.

Izvor: Agencije