SAD uništio raketu koju su Husi planirali lansirati u Crveno more

Centralna komanda SAD-a (CENTCOM) objavila je da su američke snage otkrile raketu zemlja-zrak koja je trebala biti lansirana prema Crvenom moru iz regije koju kontrolišu Husi.

Crveno more je jedan od najčešće korištenih morskih puteva u svijetu za transport nafte i goriva (Mohamed Abd El Ghany/Reuters)

Sjedinjene Američke Države (SAD) objavile su da su izvele odbrambenu akciju kako bi uništile raketu zemlja-zrak koju je grupa Husi u Jemenu planirala da lansira prema Crvenom moru, javlja Anadolija.

Centralna komanda SAD-a (CENTCOM) potvrdila je da su američke snage u petak otkrile raketu zemlja-zrak koja je trebala biti lansirana prema Crvenom moru iz regije koju kontrolišu Huti.

Prijetnja američkim avionima

Dodaje se da je izveden napad u samoodbrani s obrazloženjem da je raketa predstavljala prijetnju američkim avionima u regionu.

U saopćenju se još navodi da su Husi iz Jemena uspjeli lansirati protivbrodsku balističku raketu u Crveno more, ali da nijednom brodu nije pričinjena šteta.

Husi od prošle jeseni gađaju teretne brodove u Crvenom moru u vlasništvu ili kojima upravljaju izraelske kompanije ili prevoze robu u i iz Izraela u znak solidarnosti s Gazom.

Uz eskalaciju tenzija zbog zajedničkih zračnih napada SAD-a i Velike Britanije na položaje Husa u Jemenu, grupa je objavila da smatra da su svi američki i britanski brodovi legitimni vojni ciljevi.

Crveno more je jedan od najčešće korištenih morskih puteva u svijetu za transport nafte i goriva.

Izvor: Agencije