Evropski socijalisti u Rimu krenuli u kampanju protiv ‘duhova prošlosti’

Evropski socijalisti su imenovali Luksemburžanina Nicolasa Schmita kao svoga kandidata za predsjednika Komisije protiv Ursule von der Leyen, koja je velik favorit za drugi mandat.

Evropski socijalisti su u Rimu istakli kako ne žele nikakvu saradnju s krajnjom desnicom (EPA-EFE/ANSA/Fabio Frustaci)

Evropski socijalisti u subotu su u Rimu pokrenuli kampanju za evropske izbore koji bi se trebali održati 9. juna, a cilj im je ‘potući’ krajnju desnicu koja bi mogla vratiti “duhove prošlosti”, prenosi Hina.

Eurozastupnici, zastupnici, šefovi stranaka, evropski komesari i šefovi vlada, svi smatraju da su ovi izbori “najvažniji” u zadnjih nekoliko desetljeća i više od dvije godine nakon ruske invazije na Ukrajinu.

“Duša Evrope je u opasnosti. A duhovi prošlosti ponovno su pred vratima naših institucija”, upozorio je španski premijer Pedro Sánchez prisutne, osudivši “mržnju, pohlepu, laži, poricanje klimatskih promjena i autoritarnost” krajnje desnice.

“Oni imaju digitalno oružje i moćne saveznike unutar i izvan Evrope. Ali mi ćemo ih pobijediti, kao što smo ih i ranije pobjeđivali”, kazao je.

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je na očuvanje “ujedinjene Evrope” u suprotstavljanju “ekstremnoj desnici, koja je sve prisutnija u gotovo svim našim zemljama i demokratijama širom svijeta”.

Najvažniji izbori

“Ovo su najvažniji izbori u historiji”, rekao je Raphael Glucksmann, čelnik male stranke Place Publique koja će na evropskim izborima predvoditi francusku socijalističku listu.

“Najvažniji su jer živimo na kontinentu pogođenom ratom koji je pokrenuo Vladimir Putin i zato što na mjesto predsjednika nakon američkih izbora 5. novembra može doći Donald Trump, što znači da bi nam se moglo dogoditi da budemo sami” protiv Rusije, upozorio je.

Nizozemac Frans Timmermans je osudio “desnicu koja vjeruje da za nju postoji budućnost ako se svrsta uz ekstremnu desnicu”. “Budimo jasni, mi nikada to nećemo učiniti, nikada nećemo sklopiti savez s krajnjom desnicom.”

Stranka evropskih socijalista (PES) druga je najveća grupacija po broju mjesta u Evropskom parlamentu, odmah iza Evropske narodne stranke (EPP).

Tri mjeseca prije održavanja evropskih izbora 9. juna, dvije glavne grupe EP-a kreću u borbu protiv ekstremne desnice koja bi mogla napraviti velik iskorak, posebno koristeći nezadovoljstvo poljoprivrednika.

Čelnik Francuske socijalističke stranke Olivier Faure je rekao da strahuje kako će situaciju iskoristiti “ekstremna desnica koja postupno izjeda ruralno biračko tijelo pod izgovorom da danas postoji nesuglasje između pitanja ekologije i pitanja povezanih uz poljoprivredu”.

“Stalno moramo imati na umu da neprijatelj poljoprivrede nije ekologija, već liberalizam”, rekao je Faure.

Kandidat Schmidt

U Rim je stiglo i nekoliko evropskih čelnika: danska premijerka Mette Frederiksen, evropski komesar za ekonomiju Paolo Gentiloni, čelnica talijanske Demokratske stranke Elly Schlein i njemački kancelar Olaf Scholz.

Pedro Sanchez i Olaf Scholz u subotu ujutro su, prije početka sjednice razgovarali o ratu u Ukrajini.

“Sukob ulazi u osjetljivu fazu. Moramo pokazati svoju predanost i odlučnost. U pitanju su sigurnost i sloboda Evropljana”, istaknuo je Sanchez na X-u.

Evropski socijalisti su imenovali Luksemburžanina Nicolasa Schmita kao svoga kandidata za predsjednika Komisije protiv Ursule von der Leyen, koja je velik favorit za drugi mandat na dosadašnjoj funkciji. Njezina bi kandidatura za predstavnicu EPP-a trebala biti potvrđena na kongresu grupacije 6. i 7. marta u Bukureštu.

Aktuelni evropski komesar za zaposlenja i socijalna prava Nicolas Schmit (70) gotovo je nepoznat široj javnosti, ali vrstan je poznavatelj evropskih pitanja. Među ostalim je u ime luksemburške vlade učestvovao u pregovorima o ugovoru iz Maastrichta i ugovoru iz Nice.

Izvor: Agencije