Trumpov savjetnik Peter Navarro počinje zatvorsku kaznu zbog nepoštivanja američkog Kongresa

Navarro je prvi visoki Trumpov dužnosnik koji je zatvoren zbog radnji povezanih s nastojanjima da se ponište izbori 2020.

Bivši dužnosnik Bijele kuće Peter Navarro rekao je novinarima da je bio 'bijesan' kad se predao vlastima u Miamiju na Floridi (Adriana Gomez Licon/AP Photo)

Peter Navarro, ključni savjetnik Bijele kuće za vrijeme bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, predao se u federalni zatvor u Miamiju na Floridi, kako bi služio četveromjesečnu kaznu jer se oglušio na sudski poziv Kongresa.

Njegov dolazak u zatvor u utorak čini ga prvim visokim Trumpovim dužnosnikom koji se prijavio u zatvor u vezi s naporima da se ponište predsjednički izbori 2020. godine.

“Ja sam prvi viši savjetnik Bijele kuće u historiji naše republike koji je ikada optužen za ovaj navodni zločin”, rekao je Navarro na konferenciji za medije ispred zatvora.

Također je okrivio članove Demokratske stranke i sudsku pristranost za svoju zatvorsku kaznu.

“Svaka osoba koja me je odvela ovim putem do tog zatvora j….i je demokrat i mrzi Trumpa”, rekao je, pokazujući prema federalnom pritvorskom objektu.

U septembru je američki okružni sud osudio Navarra po dvije tačke optužnice za nepoštivanje Kongresa, nakon što se nije pridržavao sudskog naloga za predaju dokumenata i davanje iskaza u Kongresu.

Svjedočenje i dokumenti bili su dio gomile dokaza koje je prikupila sada već nepostojeća odabrana komisija Zastupničkog doma koja je zaduženoaza istraživanje napada na američki Kapitol 6. januara 2021.

U tom napadu hiljade Trumpovih pristalica upale su u sjedište Kongresa u pokušaju da ometu certifikaciju izbora 2020. Trump, republikanac, izgubio je te izbore od demokrate Joea Bidena.

Ipak, Navarro i drugi Trumpovi saveznici širili su teoriju zavjere da Trump zapravo nije poražen – već je bio žrtva opće prevare glasača u utrci 2020.

Bivši Trumpov savjetnik za trgovinu, Navarro posebno je promovirao prijedlog pod nazivom “Green Bay Sweep”, koji bi izvršio pritisak na javne dužnosnike da decertificiraju rezultate koji su pokazali da je Biden pobijedio.

Međutim, Navarro je odbio podnijeti zahtjeve odbora Predstavničkog doma za svjedočenje, pozivajući se na Trumpove tvrdnje da je, kao predsjednik, uživao izvršnu povlasticu tokom napada 6. januara.

I Navarro i njegov kolega Trumpov savjetnik Steve Bannon na kraju su osuđeni jer nisu postupili u skladu s sudskim pozivima kongresnog odbora. Ipak, za razliku od Navarra, Bannonu je dopušteno odgoditi zatvorsku kaznu dok je podnosio žalbu.

Međutim, glavni sudija Vrhovnog suda, John Roberts, odbio je u posljednji trenutak zahtjev Navarrovog pravnog tima da i on ostane na slobodi čekajući svoju žalbu.

Glavni sudija John Roberts, lijevo, odbacio je pokušaj Petera Navarra da odgodi svoju zatvorsku kaznu (Shawn Thew/Pool putem AP-a)

‘Žrtva pravnog sistema’

Robertsova odluka, koja je stigla u ponedjeljak, gotovo je osigurala da će se Navarro suočiti s kaznom iza rešetaka.

“Ne vidim nikakvu osnovu da se ne slažem s odlukom” nižih sudova, napisao je Roberts. Objasnio je da Navarro nije ispunio “teret da utvrdi svoje pravo na olakšicu prema Zakonu o reformi kaucije”.

Navarro je iskoristio svoju konferenciju za medije u Miamiju kako bi poručio da je, poput Trumpa, bio žrtva pravnog sistema “naoružanog oružjem i stranačkom taktikom”. Također je nazvao “nezakonitim” Komisiju Predstavničkog doma pred kojom je pozvan da svjedoči.

“Ljut sam. To je ono što trenutno osjećam. Ali također se bojim samo jedne stvari: bojim se za ovu zemlju, jer ovo, što oni rade, trebalo bi imati jeziv učinak na svakog Amerikanca, bez obzira na njihovu stranku. Ako dođu po mene, mogu doći i po tebe”, rekao je Navarro.

Izborni odbor Zastupničkog doma konačno je zatvoren u januaru 2023., kada su republikanci preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom.

Ali prije nego što se raspustio, odbor je u svojih 18 mjeseci istraživanja sakupio izvještaj od 845 stranica, optužujući Trumpa i njegove saveznike da odbijaju prihvatiti poraz na izborima 2020.

U izvještaju se tvrdi da je Trump “nezakonito vršio pritisak na državne dužnosnike i zakonodavce da promijene rezultate izbora u svojim državama” i “nadzirao pokušaj dobivanja i prenosa lažnih izbornih potvrda”, među ostalim djelima u “višedijelnoj zavjeri” za preokret rezultati izbora.

Iako je izvještaj preporučivao kaznene prijave, nije imao ovlasti za njihovo nezavisno gonjenje.

Okupljanje pristalica Donalda Trumpa 6. januara 2021. u blizini Bijele kuće (Jose Luis Magana/AP Photo)

Međutim, američko Ministarstvo pravosuđa je od tada imenovalo posebnog tužitelja, Jacka Smitha, da istraži Trumpove postupke prije, tokom i nakon izbora 2020. godine.

Smith je od tada podigao dvije savezne krivične optužnice protiv Trumpa: jednu u Washingtonu, za pokušaje subvertiranja izbora i jednu na Floridi za Trumpovo rukovanje povjerljivim dokumentima nakon što je bio izvan ureda.

Trump se suočava s dvije dodatne krivične optužnice na državnom nivou. Prvi, u New Yorku, odnosi se na isplate tih novaca tokom predsjedničke utrke 2016. A drugi, u Georgiji, odnosi se na pokušaje subverzije rezultata izbora 2020. u toj državi.

Bivši predsjednik, sada vjerovatni republikanski kandidat u utrci za predsjednika SAD-a 2024., odbacio je sve optužbe protiv sebe.

Izvor: Al Jazeera