Sirski: Dronovi su ključni za stjecanje prednosti nad Rusijom

Povećana upotreba bespilotnih letjelica s obje strane premješta sukob s bojnog polja na međusobne napade na vojnu, energetsku i prometnu infrastrukturu.

Razvoj bespilotnih sistema ili bespilotnih letjelica ključan je za ostvarenje prednosti Kijeva nad "brojčano nadmoćnijim" ruskim snagama (REUTERS/Oleksandr Ratushniak/File Photo)

Razvoj bespilotnih sistema ili bespilotnih letjelica ključan je za ostvarenje prednosti Kijeva nad “brojčano nadmoćnijim” ruskim snagama, rekao je komandant ukrajinskih snaga Oleksandr Sirski, javlja Hina.

“Razvoj bespilotnih sistema moj je prioritet”, rekao je Sirski na Telegramu nakon sastanka sa zamjenikom Vadimom Suharevskim.

“Tražimo asimetrična rješenja kako bismo stekli kvalitativnu prednost nad brojčano nadmoćnijim protivnikom.”

Povećana upotreba bespilotnih letjelica s obje strane premješta sukob s bojnog polja na međusobne napade na vojnu, energetsku i prometnu infrastrukturu.

Pritisak ruskih snaga

S obzirom na to da je ruska vojska nadmoćna u oružju i ljudstvu na bojnom polju, moskovske snage povećavaju pritisak duž cijelog ratišta i postupno napreduju.

Predsjednik Vladimir Putin, koji je u nedjelju dobio još šest godina na vlasti nakon pobjede na predsjedničkim izborima u Rusiji, rekao je da moskovske snage imaju prednost na bojnom polju u Ukrajini i obećao da će nastaviti vojnu operaciju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u okviru vojnih reformi naredio je u februaru stvaranje zasebne grane ukrajinskih oružanih snaga posvećene dronovima.

Suharevski je zadužen za razvoj i upotrebu bespilotnih sistema.

Vojni analitičari kažu da bi dronovi potencijalno mogli dati Ukrajini tehnološku prednost u odnosu na Moskvu, s obzirom na nedostatak topničkih granata i drugog tradicionalnijeg oružja.

Napadi na ruske rafinerije nafte

Ali, i ruska industrija dronova brzo se razvija.

Kako dronovi postaju sve manji, smrtonosniji i mogu putovati dalje, Ukrajina ih je posljednjih mjeseci koristila za napade na rafinerije nafte u Rusiji, onesposobivši sedam posto njenih rafinerijskih kapaciteta.

Ukrajinski napadi bespilotnim letjelicama iz zraka i mora na rusku crnomorsku flotu na Krimu, od kojih su neki bili uspješni, također su potaknuli Rusko ministarstvo odbrane da tokom vikenda obeća da će zaštititi flotu od budućih napada.

Ruska invazija Ukrajine počela je prije više od dvije godine i od tada je ubila hiljade s obje strane i izazvala raseljavanje miliona Ukrajinaca.

Izvor: Agencije