Scholz: Njemačkoj ne treba vlastito nuklearno oružje

Posljednjih mjeseci nekoliko njemačkih političara sugeriralo je da Njemačka treba razviti svoj nuklearni arsenal, zajedno s partnerima iz EU-a, i smanjiti oslanjanje na zaštitu SAD-a.

Njemački kancelar Olaf Scholz je rekao da, uprkos određenim političkim razlikama između SAD-a i njihovih evropskih partnera, transatlantske veze ostaju jake (Andreas Rinke/Reuters)

Kancelar Njemačke Olaf Scholz odbacio je sugestije da ta zemlja treba imati vlastite nuklearne bojeve glave, javlja Anadolija.

“Njemačkoj nije potrebno vlastito nuklearno oružje”, rekao je Scholz tokom panel-diskusije i podvukao da NATO ostaje kamen temeljac evropske sigurnosti.

Odgovarajući na pitanje na konferenciji “Evropa 2024”, Scholz je rekao da, uprkos određenim političkim razlikama između Sjedinjenih Američkih Država i njihovih evropskih partnera, transatlantske veze ostaju jake.

“Možda imamo geopolitički različite procjene, ali jedno je sasvim jasno, dijelimo vrijednosti sa demokratijom i vladavinom prava. I to nas čini drugačijim od drugih. Naravno, jači smo u transatlantskom savezu. Dakle, nema nikakvog razloga da se osporavaju stvari koje su toliko vrijedne, a to je NATO i transatlantska saradnja”, dodao je Scholz.

Podrška Ukrajini

Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron na ovogodišnjem samitu u Berlinu s poljskim premijerom Donaldom Tuskom izrazili su “jedinstvo” i u vezi s pomoći Ukrajini, nakon sedmica napetosti o strategiji koju treba usvojiti prema Moskvi.

“Konkretno, kupit ćemo još više oružja za Ukrajinu, na cijelom svjetskom tržištu”, rekao po završetku sastanka.

Ovaj sastanak trebao je zatvoriti fazu razmirica koje su uslijedile nakon konferencije o podršci Ukrajini u Parizu 26. februara, koja je oslabila poruku zapadnog jedinstva prema Moskvi.

Olaf Scholz kategorički je odbacio mogućnost slanja vojnika na ukrajinsko tlo.

Posljednjih mjeseci nekoliko njemačkih političara sugeriralo je da Njemačka treba razviti svoj nuklearni arsenal, zajedno s partnerima iz Evropske unije, i smanjiti oslanjanje na zaštitu Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Agencije