SAD napao dronove i skladišta oružja u područjima Jemena pod kontrolom Husa

Zbog stalnih napada Husa velike brodarske kompanije sve više izbjegavaju najkraći morski put između Azije i Evrope i umjesto toga plove oko južnoafričkog Rta dobre nade.

Nekoliko zapadnih zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju, pokrenulo je operacije za zaštitu brodova u regiji kao odgovor na napade grupe (Remko De Waal/EPA-EFE)

Američke oružane snage saopćile su da su izvele napade samoodbrane na dronove, projektile i skladišta oružja u područjima Jemena pod kontrolom pobunjeničke grupe Husi, koju podržava Iran.

Centralna komanda Sjedinjenih Američkih Država (CENTCOM) navodi kako je “uspješno angažirala i u samoodbrani uništila sedam protubrodskih projektila, tri bespilotne letjelice (UAV) i tri skladišta oružja u područjima Jemena pod kontrolom Husa”.

“Utvrđeno je da to oružje predstavlja neposrednu prijetnju trgovačkim brodovima i brodovima američke mornarice u regiji”, dodaje CENTCOM u saopćenju.

Husi tvrde da žele zaustaviti izraelske napade na stanovništvo u Pojasu Gaze. Obećali su da će u znak solidarnosti s Palestincima u Gazi napadati brodove u Crvenom moru povezane sa Izraelom.

“Ako Gaza ne dobije hranu i lijekove koji su joj potrebni, svi brodovi u Crvenom moru koji putuju prema izraelskim lukama, bez obzira na njihovu nacionalnost, postat će meta naših oružanih snaga”, rekao je u decembru 2023. njihov glasnogovornik. Međutim, pod vatrom su se našli i mnogi brodovi koji nemaju veze s Izraelom.

Duži pomorski put

Zbog stalnih napada Husa velike brodarske kompanije sve više izbjegavaju najkraći pomorski put između Azije i Evrope i umjesto toga plove oko južnoafričkog Rta dobre nade.

Nekoliko zapadnih zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju, pokrenulo je operacije za zaštitu brodova u regiji kao odgovor na napade grupe.

Evropska unija je, također, pokrenula vojnu operaciju kako bi osigurala trgovačke brodove u Crvenom moru, jednoj od najvažnijih pomorskih ruta za svjetsku trgovinu.

U četvrtak je vođa jemenskih Husa Abdul Malik al-Houthi rekao da će grupa proširiti svoje operacije kako bi spriječila brodove povezane sa Izraelom i da prođu Indijskim okeanom prema Rtu dobre nade.

Sljedeći dan Husi su potvrdili da su gađali tri izraelska i američka plovila u Indijskom okeanu.

Al-Houthi je prošle sedmice rekao da je njegova grupa gađala više od 73 plovila i ratna broda otkako su počeli svoje napade u novembru.

Izvor: Agencije