Rusija kaže da će evakuirati djecu iz Belgoroda nakon ukrajinskog granatiranja

Kremlj kaže da ima za cilj stvoriti tampon zonu za zaštitu civila od dalekometnih napada i prekograničnih napada.

Vatrogasci gase požar na krovu oštećene zgrade pogođene u granatiranju Belgoroda u Rusiji, 17. marta 2024. (guverner regije Belgorod/Vjačeslav Gladkov putem Telegrama/Handout putem Reutersa)

Rusija planira evakuirati oko 9.000 djece iz pograničnog područja jer ga Ukrajina neprekidno granatira, rekao je lokalni dužnosnik.

Djeca će biti premještena iz regije Belgorod dalje na istok, daleko od ukrajinske granice, rekao je u utorak regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

Objava je uslijedila dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da Kremlj želi stvoriti tampon zonu kako bi zaštitio pogranične regije od dalekometnih ukrajinskih napada i prekograničnih napada koji su se događali sve češće posljednjih mjeseci.

Ukrajina je upotrijebila svoju dalekometnu vatrenu moć da gađa rafinerije nafte i skladišta duboko u Rusiji i nastojala je uznemiriti ruska pogranična područja, vršeći politički pritisak na Putina.

Osim toga, ruski protivnici Putina i Kremlja sa sjedištem u Ukrajini pokrenuli su prekogranične napade.

Prošle sedmice došlo je do upada u regije Belgorod i Kursk, za koji je rusko ministarstvo odbrane sopćilo da su moskovske vojne i sigurnosne snage osujetile, pri čemu je ubijeno 30 boraca.

Putin je razgovarao o prekograničnim upadima tokom sastanka u utorak s najvišim dužnosnicima Federalne sigurnosne službe (FSB).

Lokalno stanovništvo pregledava oštećeni automobil pogođen granatom u naselju Razumnoe u Belgorodskoj regiji u Rusiji, 19. marta 2024. (Stringer/Reuters)

Civilna područja Belgoroda bila su posebno često gađana posljednjih sedmica. Prema Gladkovu, prošle sedmice poginulo je 16 osoba, a 98 ih je ranjeno.

U subotu je naredio zatvaranje trgovačkih centara do ponedjeljka, a škola do utorka zbog sigurnosne situacije.

Pojačana granatiranja

Planirana evakuacija djece jedna je od najvećih javno objavljenih u regiji Belgorod otkako je Rusija pokrenula svoju potpunu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Oko 1.000 ljudi, uključujući djecu i njihove porodice, evakuirano je u druge ruske regije prošlog juna, a bilo je i drugih sporadičnih izvještaja o evakuacijama tokom prošle godine.

Prema posljednjoj naredbi o evakuaciji, nije bilo jasno hoće li odrasli pratiti djecu. Ako je tako, ukupan broj evakuiranih mogao bi biti puno veći.

Gladkov je rekao da je otprilike 600 ljudi u ponedjeljak bilo u privremenom smještaju nakon što su evakuirani iz svojih domova.

Tri su osobe ranjene u utorak u zračnom napadu iz Ukrajine na regiju Belgorod, rekao je Gladkov, uključujući 14-godišnjaka kojemu je amputiran dio uda. U napadu je teško ranjena i njegova majka, rekao je.

Prethodnog dana četiri člana iste porodice poginula su u napadu na belgorodsko selo Nikoljskoe, prema Gladkovu.

Baka, majka, njezin partner i 17-godišnji sin ubijeni su nakon što je projektil pogodio njihovu kuću, rekao je.

Al Jazeera nije mogla nezavisno provjeriti te tvrdnje.

Izvor: Al Jazeera i agencije