Putin nakon reizbora zatražio od FSB-a da ulovi ‘izdajice’

Putin je pozvao FSB da sarađuje s drugim obavještajnim službama u jačanju protuterorističkog djelovanja.

Putin se posebno osvrnuo na ukrajinske napade na pograničnu Belgorodsku oblast (REUTERS/Maxim Shemetov)

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je na lov na “izdajice” u svom obraćanju ruskoj Saveznoj službi sigurnosti (FSB) u utorak, nakon što je osvojio novi predsjednički mandat, prenosi Hina.

Treba ih identificirati i kazniti, rekao je Putin osjetno gnjevnim tonom, prenosi agencija dpa.

“Kaznit ćemo ih bez vremenskog ograničenja, gdje god da su”, kazao je, dodavši da Rusija neće zaboraviti izdajice koje su počinile zločine protiv države.

Zabilježeno je više slučajeva ubistva Rusa, nekih od njih dok su bili u inostranstvu, ili umiranja u nerazjašnjenim okolnostima.

Putin se posebno osvrnuo na ukrajinske napade na pograničnu Belgorodsku oblast, gdje je nedavno došlo do civilnih žrtava. Intenzivni napadi dogodili su se u regiji tokom predsjedničkih izbora između petka i nedjelje.

Pozvao na saradnju među agencijama

Ruski je predsjednik govorio o terorizmu, čija je svrha bila poremetiti glasanje. Optužio je “terorističke grupe i grupe za sabotažu” koje djeluju pored ukrajinskih snaga, plaćenika i drugog “ološa”. Potonje bi se moglo odnositi na ruske građane koji su prebjegli na ukrajinsku stranu.

Predsjednik je također pozvao FSB da sarađuje s drugim obavještajnim službama u jačanju protuterorističkog djelovanja.

“Suočavamo se sa snažnim i opasnim protivnikom koji u svom arsenalu ima širok raspon informacija, tehničkih i finansijskih resursa”, poručio je Putin.

Prisjetio se eksplozija na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 u Baltičkom moru 2022. godine.

Potrebno je također ojačati graničnu sigurnost, naprimjer većom učinkovitošću mobilnih jedinica, kazao je Putin. Referirao se na kopnene i pomorske granice, među kojima je i Crno more, gdje su ukrajinske snage bile uspješne protiv ruske mornarice.

FSB je, među ostalim, odgovoran za zaštitu ruskih granica.

Izvor: Agencije