‘Pomorski put za dostavu pomoći Gazi put je za raseljavanje Palestinaca’

Šef Palestinske prijelazne vlade Muhammad Shtayyeh potvrdio je odbacivanje prisustva bilo kakvih stranih trupa za upravljanje Pojasom Gaze.

Šef Palestinske prijelazne vlade Muhammad Shtayyeh u ponedjeljak je potvrdio odbacivanje prisustva bilo kakvih stranih trupa za upravljanje Pojasom Gaze (REUTERS/Mahmoud Issa) (Reuters)

Šef Palestinske prijelazne vlade Muhammad Shtayyeh potvrdio je odbacivanje prisustva bilo kakvih stranih trupa za upravljanje Pojasom Gaze, vjerujući da je to “zavjera koju će palestinski narod osujetiti”, upozorivši na promjenu svrhe plovnog puta od prijelaza za dostavu pomoći Gazi u izlaz za raseljavanje Palestinaca.

Shtayyeh je – govoreći na sjednici vlade u Ramali – rekao da ima onih koji žele da Gazom upravljaju njeni ljudi, ali i onih koji rade na dovođenju privatnih zaštitarskih agencija da rade u Pojasu, naglasivši da ovo posljednje predstavlja čin agresije, te da će palestinski narod koji je “spriječio sve zavjere, osujetiti i ovaj pokušaj”, kako je prenijela palestinska novinska agencija Wafa.

Šef Palestinske prijelazne vlade rekao je da je tražen dolazak međunarodnih snaga na cijeli palestinski teritorij, uključujući Jerusalem, Zapadnu obalu i Gazu, pod kišobranom Ujedinjenih naroda. Uputio je i poziv donatorima da prebace svoja novčana sredstva za pomoć stanovnicima Pojasa Gaze, kao i poziv na podršku “Palestinskoj nacionalnoj upravi i njenim resursima kako bi sljedeća vlada mogla uspješno raditi”, rekao je.

Shtayyeh je objasnio da postoje oni koji žele zamijeniti postojeći politički sistem drugim sistemom, “dok mi kucamo na vrata nacionalnog jedinstva, ne da bi stvarali dodatne prepreke pred sobom”, rekavši, “kao što smo bili predvodnici Programa reformi vlasti, radit ćemo i na reformi svih institucija palestinskog naroda na način koji dolikuje njima i njihovoj žrtvi”.

Uputio je poziv svijetu da poduzme akciju kako bi zaustavio patnju naroda Gaze, “a ne da stoji uz Izrael, zločinačku državu”.

Istakao je da je upućen “posljednji poziv čovječanstvu iz Rafaha, posljednjeg mjesta koje čeka smrt. Spasite Rafah i spasite ono što je ostalo od Gaze”. Shtayyeh je naglasio da je “okupacija izgubila sve resurse moći i da se počela urušavati i nestajati.”

Nepokolebljivost palestinskog naroda

Palestinske frakcije su ranije rekle da će planovi izraelske okupacije da uspostavi političku upravu pod civilnim imenima za upravljanje Gazom propasti suočeni s nepokolebljivošću palestinskog naroda i otporom.

Shtayyehove današnje izjave dolaze nakon što je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas prošlog četvrtka ekonomisti Muhammadu Mustafi dodijelio mandat za formiranje nove Palestinske vlade, tri sedmice nakon što je Shtayyeh podnio ostavku na svoju funkciju.

Prošlog petka su Hamas i palestinske frakcije opisali napore da se formira nova Palestinska vlada “bez nacionalnog konsenzusa” kao produbljivanje podjela i naznaka “krize vodstva Palestinske samouprave i jaza između nje i palestinskog naroda i njegovih težnji”.

Nedavno je zvanična Izraelska uprava za radiodifuziju (KAN) izvijestila da je izraelski ministar odbrane Yoav Gallant predložio da šef Obavještajne službe Palestinske samouprave Majed Al-Faraj privremeno preuzme administraciju Gaze, nakon završetka rata.

Sekretar Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije Hussein al-Sheikh, sredinom decembra je rekao da je Palestinska samouprava legitimni predstavnik palestinskog naroda, te da će biti spremna preuzeti upravu nad Gazom nakon završetka izraelskog rata u Pojasu.

Izvor: Al Jazeera i agencije