Pašinjan: Armenija mora vratiti sporna područja Azerbejdžanu ili je čeka rat

Ključni elementi u osiguravanju sporazuma su demarkacija granica i uspostava regionalnih saobraćajnih koridora kojima bi zemlje jedna drugoj prelazile preko teritorija.

Armenski premijer Nikol Pašinjan posljednjih sedmica ponovno signalizirao da je spreman Azerbejdžanu vratiti sela koja su Erevanu važna (Dmitry Astakhov/EPA-EFE)

Armenski premijer Nikol Pašinjan rekao je da bi se Armenija mogla suočiti s ratom s Azerbejdžanom ako ne postigne kompromis s Bakuom o povratku nekih strateških azerbejdžanskih teritorija koje Armenija kontrolira od ranih 1990-ih.

Pašinjan je govorio tokom sastanka sa stanovnicima pograničnih područja u regiji Tavuš u sjevernoj Armeniji, u blizini niza napuštenih azerbejdžanskih sela koje Erevan kontrolira od prve faze tri desetljeća dugog sukoba između zemalja, koji je počeo 1990-ih, prenosi Hina navode Reutersa.

TASS citira Pašinjana koji je u videu sastanka, koji je objavila njegova vlada, rekao: “Sada možemo otići odavde… Ako kažemo: ne, nećemo ništa učiniti, to znači da će krajem sedmice početi rat.”

Mirovni sporazum na čekanju

Pašinjan je posljednjih sedmica ponovno signalizirao da je spreman Azerbejdžanu vratiti sela koja su Erevanu važna jer kontroliraju njegovu glavnu cestu prema sjeveru do granice s Gruzijom.

Azerbejdžan je rekao da je povratak njegovog teritorija nužan uvjet za mirovni sporazum kojim bi se okončao tri desetljeća dug sukob oko regije Nagorno-Karabaha, koju je Azerbejdžan ponovno zauzeo u septembru.

Dvije su strane rekle da žele potpisati službeni mirovni sporazum, ali pregovori su zapeli u pitanjima poput demarkacije 1.000 km duge granice između dviju zemalja, koja je zatvorena i jako militarizirana.

Ključni elementi u osiguravanju sporazuma su demarkacija granica i uspostava regionalnih saobraćajnih koridora kojima bi zemlje jedna drugoj prelazile preko teritorija.

Izvor: Al Jazeera