Odobreno povećenje evropskog fonda za odbranu

Sredstva za Evropski instrument mirovne pomoći povećena su za pet milijardi eura, a unutar toga je i fond za Ukrajinu.

Do sada je iz EPF-a isplaćeno 6,1 milijardi eura za vojnu pomoć Ukrajini (EPA-EFE/OLGA KOVALOVA)

Vijeće Evropske unije potvrdilo je odluku dogovorenu prošle sedmice na nivou ambasadora o povećanju sredstava za Evropski instrument mirovne pomoći za pet milijardi eura i stvaranju unutar toga posebnog namjenskog fonda za pomoć Ukrajini.

“Uspostavom fonda za pomoć Ukrajini naše riječi pretvaramo u djela. S tim ćemo fondom nastaviti podržavati Ukrajinu da se brani od ruskog agresorskog rata koliko god bude trebalo”, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Ovom odlukom gornja granica finansijskih sredstava za Evropski instrument mirovne pomoći (EPF) porasla je više od 17 milijardi eura za period od 2021. do 2027. godine.

Sredstvima iz namjenskog fonda nadopunjavat će se bilateralna pomoć koju države članice daju Ukrajini, a fokusirat će se na zajedničku nabavku oružja i municije od evropske odbrambene industrije, prenosi Hina.

Novac za oružje i municiju

Evropski instrument mirovne pomoći vanbudžetski je instrument čiji je cilj jačanje sposobnosti EU-a za sprečavanje sukoba, izgradnju mira i jačanje međunarodne sigurnosti.

Sada je unutar toga formiran Fond za pomoć Ukrajini. Iz toga fonda države članice dobijaju novac za oružje i municiju koje šalju Ukrajini.

Do sada je iz EPF-a isplaćeno 6,1 milijardi eura za vojnu pomoć Ukrajini.

Vijeće je, također, odobrilo nova pravila o upravljanju EPF-om, između ostalog, ona o zajedničkoj nabavci oružja i municije od malih i srednjih preduzeća iz EU-a i Norveške.

Izvor: Agencije