UN: Smrt Mahse Amini nezakonita i izazvana nasiljem

Protesti u septembru 2022. u Iranu su praćeni nečuvenim kršenjima ljudskih prava, kaže predsjednica nezavisne međunarodne misije Ujedinjenih nacija za utvrđivanje činjenica o Iranu.

Mahsa Amini je preminula u policijskom pritvoru u septembru 2022. (Tino Romano / EPA)

Nezavisna međunarodna misija Ujedinjenih nacija za utvrđivanje činjenica o Iranu objavila je da je smrt Mahse Amini u pritvoru iranske policije za moral bila nezakonita i izazvana nasiljem.

Protesti u septembru 2022. godine u Iranu su praćeni “nečuvenim kršenjima ljudskih prava”, što uključuje egzekucije bez suđenja, proizvoljna hapšenja, torturu, silovanje i seksualno nasilje, navela je predsjednica misije Sara Hossain.

“To je sprovedeno u kontekstu rasprostranjenih i sistematskih napada protiv žena i djevojčica, kao i drugih osoba koje su izražavale podršku za ljudska prava”, rekla je Hossain i dodala da su neki od tih zločina dosegli nivo zločina protiv čovječnosti, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

“Teško je razumjeti da je u 21. stoljeću pristup žena osnovnim uslugama i prilikama, poput škola, univerziteta, bolnica i sudova, ili prilika za zaposlenje u državi i drugim sektorima, podvrgnut arbitrarnom zahtevu da nose hidžab”, ukazala je Hossain.

Masovni protesti

Mahsa Amini je Iranka kurdskog porijekla koju je 2022. godine uhapsila takozvana iranska policija za moral, zbog navodnog kršenja zakona o obaveznom nošenju marame, a ona je nakon tri dana preminula u pritvoru.

Njena smrt izazvala je masovne proteste širom Irana, koji su prerasli u pozive na zbacivanje vlasti.

U sukobima demonstranata i iranske policije ubijeno je više od 500 ljudi, a više od 22.000 osoba je privedeno, prema podacima organizacija koje se bore za ljudska prava.

Izvor: Agencije