Uber plaća 178 miliona dolara za nagodbu s taksistima u Australiji

Advokatska firma koja stoji iza kolektivne tužbe kaže da je ishod jedan od najuspješnijih sudskih postupaka ikada poduzetih protiv Ubera.

Advokatska firma Maurice Blackburn Lawyers je 2019. godine podnijela kolektivnu tužbu (Jeff Chiu/AP)

Uber je pristao platiti 178 miliona dolara za rješavanje spora s taksistima i unajmljenim vozačima u Australiji, koji kažu da su izgubili zaradu zbog te aplikacije za zakazivanje vožnji, objavila je advokatska firma.

Advokatska firma Maurice Blackburn Lawyers, koja je 2019. godine podnijela kolektivnu tužbu u ime više od 8.000 vlasnika taksija i unajmljenih vozača, rekla je da je taj ishod jedan od najuspješnijih sudskih postupaka ikada poduzetih protiv Ubera.

Nastavite čitati

list of 1 itemend of list

“Uber se grčevito borio cijelim putem, svakog dana, pet godina koliko je ovo trajalo, pokušavajući na svakom koraku uskratiti članovima naše grupe bilo kakav vid kompenzacije za njihove gubitke”, rekao je direktor advokatske firme Michael Donelly u izjavi u ponedjeljak.

“Ali na stepenicama sudnice i nakon godina odbijanja da učine pravu stvar za one kojima su naudili, Uber je trepnuo, a hiljade običnih  Australaca udružile su se kako bi zurile u globalnog giganta.”

“Ovo će biti jedno od pet najboljih nagodbi u australskoj pravnoj historiji – što je izvan svake sumnje da se Uber smatra odgovornim za svoje postupke”, dodao je Donelly.

Uber: Danas je drugačije nego prije deset godina

Uber je rekao da je od 2018. dao “značajne” doprinose raznim kompenzacijskim shemama za taksiste na državnom nivou i da je nagodba “ova pitanja ostavila čvrsto u njihovoj prošlosti”.

“Kada je Uber počeo prije više od deset godina, propisi o dijeljenju vožnje nisu postojali nigdje u svijetu, a kamoli u Australiji. Danas je drugačije i Uber je sada regulisan u svakoj državi i teritoriju širom Australije, a vlade nas prepoznaju kao važan dio nacionalnog transportnog miksa,” stoji u saopštenju kompanije.

“Porast usluga dijeljenja prijevoza povećao je ukupnu australsku transportnu industriju prijevoza od jedne do druge tačke, donoseći sa sobom veći izbor i poboljšana iskustva za potrošače, kao i nove mogućnosti zarade za stotine hiljada australskih radnika.”

Uber će se i dalje fokusirati na pomoć milionima Australaca koji koriste tu uslugu da “dođu od tačke A do tačke B na siguran, pristupačan i pouzdan način”, dodala je kompanija u saopštenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije