Trumpova upozorenja na ‘krvoproliće’: Političko nasilje ili nadolazeća ekonomska katastrofa?

Trumpovi politički istomišljenici brzo su krenuli u njegovu odbranu, insistirajući da je on samo govorio o potencijalnoj devastaciji autoindustrije ako izgubi izbore, a ne o nasilju i krvi općenito.

Trump je na predizbornom skupu upozorio na "veliki pokolj" ako ne bude izabran (REUTERS/Alyssa Pointer/File Photo)

Čuveni rječnik Merriam-Webster definiše “blood bath” na dva načina, prvi kao “veliki pokolj – žestoko, nasilno ili destruktivno rivalstvo ili borbu”, kao i “veliku ekonomsku katastrofu”.

Ogromna većina američkih medija odlučila se za prvu definiciju u kontekstu govora republikanskog kandidata i bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na masovnom predizbornom skupu u Ohiu.

Trump je izjavio: “To će biti krvoproliće za zemlju. To je najmanje što će se desiti. Oni neće ovdje prodavati te automobile, već će graditi ogromne fabrike.” Trumpove riječi su došle u kontekstu njegovog govora o nametanju ogromnih carina na kineske automobile koji žele ući na američko tržište.

Demokrate napadaju

“To je Donald Trump, koji je bio iza Bidena za više od sedam miliona glasova”, rekao je James Singer, glasnogovornik kampanje za reizbor predsjednika Joea Bidena.

Dodao je: “Umjesto da radi na pridobijanju birača, on pojačava svoje prijetnje političkim nasiljem. Želi ponavljanje 6. januara, ali će mu američki narod dati još jedan izborni poraz u novembru, jer odbija njegov ekstremizam, strast za nasiljem i neutoljivu žeđ za osvetom.”

U intervjuu za CNN u nedjelju ujutro, bivša demokratska predsjednica Predstavničkog doma Nanci Pelosi upozorila je na implikacije Trumpovog predviđanja “velikog krvoprolića” ako ne bude izabran.

“Trump je predvidio krvoproliće, šta to znači? Bit će krvoprolića. Nešto ovdje nije u redu”, rekla je Pelosi. “Poštujem američki narod i njihovu dobrotu, ali šta još treba da čuje i vidi od Trumpa da bi shvatio da on (Trump) ne odražava vrijednosti naše zemlje? Hvali Hitlera, hvali Ruse”.

Republikanci se brane

Trumpovi politički istomišljenici brzo su krenuli u njegovu odbranu, insistirajući da je on samo govorio o potencijalnoj devastaciji autoindustrije ako izgubi izbore, a ne o nasilju i krvi općenito.

Pokušavajući pojasniti izjavu bivšeg predsjednika, glasnogovornica Trumpove kampanje Karoline Leavitt rekla je za NBC da će “Bidenova politika stvoriti ekonomsko krvoproliće za automobilsku industriju i njene radnike”.

Senator Bill Cassidy (republikanac iz Louisiane) u televizijskom intervjuu u nedjelju ujutro rekao je da su Trumpove izjave o mogućnosti “velikog pokolja” ako ne bude ponovo izabran zapravo izraz zabrinutosti dijela birača zbog drugog mandata u vlasti, aludirajući na mogućnost ponovnog izbora Bidena.

No, dodao je da mediji idu “predaleko” u izvještavanju o ovoj izjavi, rekavši da su Trumpove riječi mogle biti shvaćene kao upozorenje na ekonomski “veliki pokolj”, umjesto na političko nasilje, s obzirom na to da “glavni mediji doprinose konfuziji” jer svjesno ” iskrivljuju ono što je on rekao.”

I republikanski senator Mike Rounds smatra je da se “Trumpov pokolj” odnosi na američku automobilsku industriju. “Razgovarao je sa radnicima autoindustrije, govoreći o ekonomskoj krizi koja bi ih mogla pogoditi.”

Republikanski predstavnik Mike Turner također je odbacio argument Bijele kuće da je bivši predsjednik Donald Trump prijetio političkim nasiljem tokom svog skupa u Ohiu izjavom da će doći do “velikog pokolja” ako ne bude izabran, ističući da je Trump govorio o automobilskoj proizvodnji i da su njegove riječi izvučene su iz konteksta.

Musk brani Trumpa

Alex Pfeiffer, glasnogovornik Trumpove kampanje, rekao je: “Joe Biden dozvoljava Kini da kontroliše automobilsku industriju, a Amerikanci se masovno otpuštaju. To je ekonomska katastrofa koju samo predsjednik Donald Trump može zaustaviti.”

Na platformi X, njen vlasnik, Elon Musk, stao je u odbranu bivšeg predsjednika Trumpa i rekao da mediji govore neistinu.

U međuvremenu, komentator Ian Miles Cheong istakao je da su mediji izvukli Trumpove riječi iz konteksta. “Svi oni trče sa istom laži”, napisao je.

Cheong je priložio slike sa web stranica The New York Timesa, CNN-a, NBC-a i drugih medija, ukazujući na svjesno zabluđivanje i nepominjanje konteksta Trumpove izjave.

Izvor: Al Jazeera