Šmihal: Ulazak Ukrajine u EU bi donio više koristi nego troškova

Govoreći o tome šta bi Ukrajina donijela na sto kao buduća članica EU, Šmihal je istakao pet sektora, uključujući odbranu, energetiku, poljoprivredu, sirovine i digitalni sektor.

Šmihal je rekao da je Kijev sposoban pružiti veću stabilnost globalnom tržištu hrane, a s Ukrajinom kao članicom, EU bi mogao biti "snažan geopolitički igrač" (REUTERS/Valentyn Ogirenko/File Photo)

Pridruživanje Ukrajine Evropskoj uniji donijet će više koristi nego troškova, a zemlje članice EU-a trebale bi odobriti naredne formalne korake za početak pregovora kasnije ove nedjelje, rekao je premijer te zemlje Denis Šmihal, javlja Tanjug.

“Čekamo i želimo da dobijemo odobrenje Savjeta Evrope ove sedmice i vjerujemo da možemo početi pregovore o pristupanju u prvoj polovini ove godine“, napomenuo je Šmihal za Euraktiv.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je Evropska komisija prošle sedmice poslala nacrt pregovaračkog okvira za pregovore Ukrajine i Moldavije državama članicama, nakon odluke lidera EU-a u decembru.

Nedavni izvještaj Brugelovog istraživačkog centra, kao i interni dokumenti EU-a koje je Euraktiv vidio, procjenjuju da je finansijski trošak pristupanja Ukrajine između 110 i 136 milijardi eura za sedmogodišnji budžet EU-a, otprilike između 0,10 posto i 0,13 posto BDP-a bloka.

Spremnost Ukrajine da provede reforme

“Vidjeli smo izvještaje, ali ukrajinsko tržište, ukrajinske odbrambene snage, ukrajinske sirovine i kritični materijali i drugi sektori mogu donijeti mnogo više u smislu sigurnosti i ekonomske koristi”, ocijenio je ukrajinski premijer.

Naglasio je spremnost Ukrajine da izvrši neophodne reforme u okvirnom periodu od dvije godine.

Govoreći o tome šta bi Ukrajina donijela na sto kao buduća članica EU-a, Šmihal je istakao pet sektora, uključujući odbranu, energetiku, poljoprivredu, sirovine i digitalni sektor i izjavio da ta zemlja trenutno ima jednu od najjačih vojski na svijetu, s iskustvom na bojnom polju.

Naglasio je da Ukrajina ima podzemna skladišta gasa i trenutno posjeduje 33 milijarde kubnih metara koje mnoge evropske kompanije već koriste, a da bi se kapacitet mogao povećati za 10 do 15 milijardi kubnih metara.

Šmihal je rekao da je Kijev sposoban pružiti veću stabilnost globalnom tržištu hrane, a s Ukrajinom kao članicom, EU bi mogao biti “snažan geopolitički igrač” kada je riječ o stabilnosti i sigurnosti hrane u svijetu.

Ukrajina posjeduje ključne sirovine

Euraktiv navodi da Ukrajina ima pet posto svjetskih sirovina i prirodnih resursa, uključujući 22 od 30 kritičnih sirovina ključnih za evropsku proizvodnju, kao što su litij, kobalt i titanij.

Ukrajinski premijer je odbacio zabrinutost da bi neke zemlje članice EU-a, možda, željele sporiji napredak Kijeva ka pridruživanju bloku zbog trenutne zabrinutosti o navodnoj nepoštenoj trgovinskoj praksi.

“Nemamo namjeru stvarati nelojalnu konkurenciju našim susjedima, evropskim zemljama i evropskim poljoprivrednicima”, zaključio je Šmihal.

Posebno je istakao važnost ukrajinske pobjede nad Rusijom, jer se time “čuva jedinstvo EU-a, unutar Ukrajine i unutar država članica EU-a” koje, kako navodi, ruski predsjednik Vladimir Putin cilja da naruši.

Izvor: Agencije