Putin: Moskva bila u pravu što se suprotstavila Zapadu i poslala trupe u Ukrajinu

Putin je osvojio rekordnih 88 posto glasova na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Rusiji, pokazale su izlazne ankete i prvi službeni rezultati.

Putin je novinarima rekao kako smatra da su ruski izbori demokratski i da demonstracije inspirirane slučajem Navaljni nisu imale nikakvog utjecaja na ishod izbora (REUTERS/Maxim Shemetov)

Ruski predsjednik Vladimir Putin je za svoju pobjedu na izborima rekao kako je pokazala da je Moskva bila u pravu što se suprotstavila Zapadu i poslala svoje trupe u Ukrajinu, javlja Hina.

Putin je osvojio rekordnih 88 posto glasova na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Rusiji, pokazale su izlazne ankete i prvi službeni rezultati, čime je učvrstio svoju vlast, iako su hiljade protivnika organizirale simbolične podnevne demonstracije na biračkim mjestima.

Putin je pristalicama u pobjedničkom govoru u Moskvi rekao da će dati prioritet rješavanju zadataka povezanih s onim što je nazvao ruskom “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini i da će ojačati rusku vojsku.

“Pred nama je mnogo zadataka. Ali kada smo konsolidirani, bez obzira ko nas želi zastrašiti, potisnuti – niko nikada nije uspio u historiji, nije uspio sada, neće uspjeti ni u budućnosti”, rekao je Putin.

Protesti na biralištima

Pristalice su mu skandirale “Putin, Putin, Putin” kada se pojavio na pozornici i “Rusija, Rusija, Rusija” nakon što je održao pozdravni govor.

Potaknuti slučajem opozicijskog čelnika Alekseja Navaljnog, koji je prošlog mjeseca umro u arktičkom zatvoru, hiljade protivnika demonstriralo je u nedjelju u podne protiv Putina na biračkim mjestima u Rusiji i inozemstvu.

Putin je novinarima rekao kako smatra da su ruski izbori demokratski i da demonstracije inspirirane slučajem Navaljni nisu imale nikakvog utjecaja na ishod izbora.

Kazao je kako je smrt Navaljnog bila “tužan događaj” i potvrdio da je bio spreman obaviti razmjenu zatvorenika, u koju je bio uključen i opozicijski političar.

Kritika američkog sistema

Na pitanje američke TV-mreže NBC je li njegov reizbor bio demokratski, Putin je kritizirao američki politički i pravosudni sistem.

“Cijeli svijet se smije onome što se događa (u Sjedinjenim Američkim Državama)”, rekao je te dodao “ovo je samo katastrofa, a ne demokratija.”

“Je li demokratski koristiti administrativne resurse za napad na jednog od kandidata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, koristeći između ostalog i pravosuđe?” upitao je, misleći na četiri krivična postupka protiv republikanskog kandidata Donalda Trumpa.

Ruski izbori održani su nakon više od dvije godine kako je Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

Trodnevni izbori

Rat je obilježio trodnevne izbore: Ukrajina je u više navrata napadala rafinerije nafte u Rusiji, granatirala ruske regije i pokušavala probiti ruske granice posredničkim snagama – potez koji je Putin rekao da neće ostati nekažnjen.

Dok Putinov reizbor nije dvojben s obzirom na njegovu kontrolu nad Rusijom i nepostojanje bilo kakvih pravih izazivača, bivši KGB-ov špijun želio je pokazati da ima ogromnu podršku Rusa.

Nekoliko sati prije zatvaranja birališta odaziv u cijeloj zemlji premašio je nivo iz 2018. od 67,5 posto.

Nije bilo nezavisnih podataka o tome koliko je od 114 miliona ruskih birača učestvovalo u opozicijskim demonstracijama, usred iznimno strogih mjera osiguranja, u koje su uključeni deseci hiljada policajaca i sigurnosnih službenika.

Izvor: Agencije