Od početka rata u Gazi u Izrael stiglo 35.000 tona oružja

Visoki sigurnosni zvaničnici zabrinuti su zbog mogućnosti usporavanja slanja pošiljki oružja Izraelu od SAD-a zbog sve veće napetosti između dvije vlade.

Ovisnost Izraela o SAD-u nije ograničena samo na isporuke oružja, već i na podršku u Ujedinjenim narodima (REUTERS/Carlos Garcia Rawlins)

Izraelske novine objavile su danas da je od izbijanja izraelskog rata u Pojasu Gaze 7. oktobra prošle godine u Izrael stiglo oko 35.000 tona oružja i municije, većinom iz Sjedinjenih Američkih Država, u više od 300 aviona i oko 50 brodova.

U novinama Israel Today objašnjeno je da je mali broj pošiljki došao iz nekoliko zemalja mimo SAD-a, ali glavni dobavljač su bile i ostale Sjedinjene Američke Države.

„Pošiljke oružja i jasna američka podrška omogućili su izraelskoj vojsci da se bori u Gazi tokom posljednjih pet mjeseci, kao i da bude spremna za rat na sjeveru protiv libanskog Hezbollaha“, navodi se u novinama.

U novinama stoji da su visoki sigurnosni zvaničnici „zabrinuti“ zbog mogućnosti usporavanja slanja pošiljki oružja Izraelu od SAD-a zbog sve veće napetosti između ove dvije vlade po pitanju Gaze.

Od neimenovanih izraelskih izvora novine prenose: “Od početka rata nije bilo usporavanja u slanju pošiljki oružja, ali posljednjih dana svjedoci smo sve veće zabrinutosti u vezi s njihovim zalihama, i to zbog oštrih nesuglasica između visokih zvaničnika u administraciji američkog predsjednika Joea Bidena i premijera Benjamina Netanyahua”.

Izvori su dodali da Sjedinjene Američke Države prividno obavljaju svoj posao kao i obično, ali u stvarnosti usporavaju slanje pošiljki stvarajući mnoge birokratske prepreke bez eksplicitnog navođenja da odgađaju isporuku.

‘Nedostatak povjerenja između Bidena i Netanyahua’

Novine su istakle da se „zabrinutost izraelskog sigurnosnog establišmenta oko slanja oružja i municije pojačala posljednjih dana zbog onoga što se čini kao promjena u politici Bijele kuće, koja pokušava da napravi razliku između svoje podrške Izraelu i Izraelcima i podrške Netanyahuovoj vladi“.

Israel Today navodi da su nesuglasice između dvije strane povezane sa nekoliko pitanja, ali, prema upućenim izvorima, glavni razlog nesuglasica je potpuni nedostatak povjerenja između Bidenove administracije i Netanyahuove vlade, koja još nije dala nijednu službenu izjavu o količini naoružanja i municije koju je primila od 7. oktobra 2023. godine.

Novine navode da ovisnost Izraela o Sjedinjenim Američkim Državama nije ograničena samo na isporuke oružja, već i na podršku u Ujedinjenim narodima, korištenjem veta u Vijeću sigurnosti UN-a protiv bilo kakvog poteza za trajno zaustavljanje rata.

Od izbijanja rata, Washington pruža Tel Avivu najjaču moguću vojnu, obavještajnu i diplomatsku podršku, i pored onoga što izgleda kao neslaganje između Bidena i Netanyahua oko ogromnog broja civilnih žrtava, ograničenja Tel Aviva o isporuci humanitarne pomoći u Palestinski pojas te o budućnosti Gaze nakon rata.

Izrael ograničava pristup humanitarnoj pomoći Palestinskom pojasu, uzrokujući nestašicu zaliha hrane, vode, lijekova i goriva te glad zbog koje umiru djeca i stariji u Pojasu u kojem je prisutno oko dva miliona raseljenih i koji je pod opsadom već 17 godina.

Izvor: Al Jazeera i agencije